Lars van der Haar loert op een podiumplek op het WK

Veldrijden Hans van Ommeren

Als je op de resultaten in dit seizoen afgaat is voor Lars van der Haar de vijfde, misschien vierde, plaats het hoogst haalbare op het WK veldrijden, zondag in Denemarken. Maar de pitbull uit Woudenberg heeft het podium geenszins uit zijn hoofd gezet. ‘Je weet nooit of iemand onder de druk bezwijkt’, zegt de crosser van de Belgische ploeg Telenet-Fidea Lions. Hij doelt daarmee op het illustere trio dat in de meeste crossen heeft gedomineerd: topfavoriet Mathieu van der Poel, de huidige wereldkampioen Wout van Aert en de winnaar van de wereldbeker Toon Aerts.

Lars van der Haar

Vorig jaar had Van der Poel net als in het huidige seizoen bijna alles gewonnen, maar juist op het WK ging het mis. Dat kan ook dit jaar gebeuren.

Voor Van der Haar was het tot nog toe een seizoen waar hij deels wel, deels niet tevreden op terug kijkt. ‘Ik ben na twee jaar blessure- en ziekteleed heel blij dat ik conditioneel een heel stabiel seizoen achter de rug heb. Daar kan ik de komende jaren verder op voortbouwen,’ neemt hij op de website van de KNWU zijn kansen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar onder de loep. Van der Haar werd dit seizoen vaak vierde. ‘Er had wellicht meer ingezeten als ik gevrijwaard was gebleven van pech.’

 

Prachtige erelijst

Na twee wereldtitels bij de beloften heeft Van der Haar al zes keer mee gedaan aan het WK bij de profs. Met een prachtige erelijst als resultaat. Twee keer won hij brons, eenmaal zilver en zijn slechtste klassering was zesde. Zondag gaat de kleine crosser zonder stress van start. Hij heeft sowieso nooit veel last van spanningen tijdens een kampioenschap en in het Deense Bogense ligt de druk niet bij hem.

‘Ik zou met een medaille al heel content zijn,’ verklaart de vice-wereldkampioen van 2016. Het parcours aan de kust lijkt erg snel en niet zo lastig door het ontbreken van nauurlijke obstakels. ‘Er kunnen niet zo gemakkelijk verschillen gemaakt worden. Zeker niet nu trappen en bruggen toegevoegd zijn, die de plaats van hellingen innemen. Gezien het seizoen is Mathieu van der Poel favoriet. Een snel parcours met veel bochten is iets voor hem, maar Toon Aerts kan dat ook en Wout van Aert gaat op basis van zijn power heel lang meedoen voor de winst, verwacht ik.’

 

Puck Pieterse

Voor Puck Pieterse zal het podium nog een brug te ver zijn, maar een plaats bij de toptien is best reëel voor de 16-jarige scholiere die een van de jongste deelnemers is bij de beloftevrouwen (tot en met 22 jaar). De Amersfoortse heeft zich dit seizoen als een komeet ontwikkeld. Pieterse mocht enkele malen starten in wereldbekermanches en werd niet weggeblazen door de fysiek sterkere elitevrouwen.

Zondag is ze ‘verlost’ van rensters als Lucinda Brand, Marianne Vos en Denise Betsema om enkele Nederlandse kanshebsters bij de vrouwelijke profs te noemen. Haar Rotterdamse landgenote Ceylin del Carmen Alvarado is daarentegen een klasse apart bij de beloftevrouwen en dan ook de topfavoriete voor de wereldtitel.

Pieterse is een multitalent. Ze is de nationaal kampioen mountainbiken bij de nieuweling-meisjes en triomfeerde bij de junioren in verschillende nationale veldritten zoals in haar woonplaats Amersfoort en in Rhenen. Ook op de weg kan ze heel goed mee. De renster van ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies greep op het NK maar net naast de bronzen medaille.

Pieterse werd al vijfde op het EK in Rosmalen. Het illustreert dat ze bepaald geen ‘vulling‘ zal zijn bij de beloftevrouwen. Als ze het tot het eind kan volhouden, zal ze zeker aan het front mee strijden.

 

WK cyclocross, 2 en 3 februari in Bogense (Denemarken)

Zaterdag: 11.00 uur junioren, 13.00 uur beloften; 15.00 uur elitevrouwen.

Zondag: 11.00 uur beloftevrouwen (met Puck Pieterse); 15.00 uur elitemannen (met Lars van der Haar).