Lars van der Haar met vijfde plaats beste Nederlander

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is vijfde geworden in de Ethias-cross in Leuven. Zijn ploeggenoot Toon Aerts werd in de sprint om de zege geklopt door Laurens Sweeck, die vrijwel de hele tijd in zijn wiel had gereden. Aerts was de vorige twee jaren de winnaar geweest in Leuven. Bij de vrouwen maakte Ceylin del Carmen Alvarado een smak bij het inrijden. Toch ging de wereldkampioene vrolijk van start en won alsof er niets aan de hand was.

Het zijn op het oog saaie veldritten met vrijwel steeds dezelfde renners en rensters aan het front, maar niets is minder waar. Telkens ontstaat er wel een spectaculaire strijd. Bij de mannen domineren de Belgen, met een enkele keer een Nederlander zoals Van der Haar op het podium. Bij de vrouwen is de Nederlandse overheersing nog groter. Een compleet Nederlands podium is min of meer een zekerheidje en dat was in Leuven niet anders.

Lucinda Brand leek te gaan winnen totdat ze in de slotronde ten val kwam. Alvarado en Denise Betsema snelden haar voorbij en Alvarado won vervolgens de sprint. Betsema werd tweede en Brand derde. Zeven Nederlandse vrouwen eindigden bij de eerste tien. Bij de mannen werd Michael Vanthourenhout derde en was het grote talent Ryan Kamp op de negende plaats de tweede Nederlander achter Van der Haar.