Lars van der Haar naast podium in de duinencross van Koksijde

Veldrijden Hans van Ommeren

Koksijde is een van de jaarlijkse pareltjes binnen het cyclocross-circuit. Zeker voor de Belgen die het rulle zand koesteren als spelende kinderen. Lars van der Haar hield zich zondag goed staande in de vijfde manche om de wereldbeker, maar het podium bleek net niet haalbaar. Wie anders dan Mathieu van der Poel domineerde in de Vlaamse duinen.

Lars van der Haar

Van der Haar had zich zaterdag gespaard door niet te starten in de Ambiancecross in Wachtebeke, gewonnen door Van der Poel. De terriër uit Woudenberg kende in Koksijde een bliksemstart. Hij dook als een haas op de duinmuur af waar de renners van de fiets moesten. De torenhoge favoriet Van der Poel bleef in zijn spoor en eenmaal weer in het zadel kende de veelvraat geen geduld. Met speels gemak passeerde Van der Poel in de zandstrook zijn landgenoot en denderde door.

Maar Van der Haar bleef goed volgen en bereikte de eerste doorkomst als nummer twee. Dat het parkoers van Koksijde ondanks de zware ondergrond niet zozeer voor krachtpatsers is, maar meer voor behendige crossers had Denise Betsema overigens al aangetoond bij de vrouwen. De tengere Texelse is de revelatie van het seizoen en wordt nu al getipt als een serieuze kanshebber voor de wereldtitel bij de vrouwen.

 

Krachten doseren

Van der Haar, vorig jaar de nummer twee in Koksijde, probeerde niet het hoge tempo van Van der Poel te evenaren en doseerde zijn krachten. Hij kreeg gezelschap van enkele ploegmaats van Telenet Fidela Lions zoals de leider in het wereldbekerklassement Toon Aerts en Corné van Kessel. Wereldkampioen Wout van Aert lag door enkele foutjes meteen al op achterstand maar sloot na enkele ronden wel aan bij de eerste achtervolgers. Heel langzaam gaf hij de Leeuwen van sportief manager Sven Nys het nakijken, maar zijn achterstand op de koploper bleef schommelen rond de veertig seconden.

Van der Poel was voor de zoveelste maal een klasse apart en boekte zijn dertiende zege va het seizoen. De experts waren vol bewondering: ‘Wat hij doet in dit lastige zand, heeft nog nooit iemand voor hem gedaan.’

Van der Haar was halverwege gezakt naar plaats vier en hield die positie vast. Zijn achterstand op de winnaar bedroeg uiteindelijk 1,45 minuut. Aerts blijft leider van het wereldbekerklassement, voor Van Aert. Van der Haar is geklommen naar plaats vijf, Van der Poel die de eerste twee crossen in Amerika niet reed, staat zevende.

 

Contractverlenging

Lars van der Haar blijft overigens langer rijden voor Telenet Fidea Lions. Zijn contract is verlengd tot en met eind 2020. Vanaf de start van de samenwerking in januari 2017 is er ‘een sterke vertrouwensband’ tussen Van der Haar en de Belgische equipe. ‘Ondanks een aantal blessures heeft hij steeds een belangrijke rol binnen het team vervuld, zowel op sportief als commercieel vlak,’ valt te lezen op de website van Telenet Fidea Lions. Van der Haar is erg blij met de contractverlenging: ‘Als renner voel ik me hier helemaal op mijn plaats. Het is een fijn en professioneel team, met een duidelijke manier van werken die perfect bij mij past.’

Ook Sven Nys is blij met de langere samenwerking: ‘Lars is een echte teamspeler, die al bewezen heeft en in de komende jaren zeker zal blijven bewijzen dat hij zijn plaats binnen de top 5 van het veldrijden waard is.’