Lars van der Haar niet naar wereldbeker in de sneeuw

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar zal zondag de wereldbeker in Val di Sole aan zich voorbij laten gaan. Het is na Besançon al de tweede topwedstrijd waar de 30-jarige Woudenberger niet present is. Slechts één Nederlandse eliterenner reist wel af naar Italië, Corné van Kessel. De vrouwen zijn iets beter vertegenwoordigd in wat vooraf al tot een ‘sneeuwcross’ wordt bestempeld. Tot het oranje smaldeel behoort de 19-jarige Puck Pieterse uit Amersfoort.

De mondiale wielerbond, de UCI, doet al jaren verwoede pogingen om het veldrijden op de olympische kaart te krijgen. Op de Zomerspelen is daarvoor geen ruimte, wel op de Winterspelen. Daar zijn echter bepaalde voorwaarden aan verbonden. Het grootste struikelblok is wel dat volgens de reglementen een sport die wil toe treden tot de Winterspelen gehouden moet worden op een ondergrond van sneeuw of ijs.

In veel landen wordt het veldrijden in tegenstelling tot bijvoorbeeld mountainbiken stiefmoederlijk behandeld. Er wordt – behalve in België en Nederland – nauwelijks geld voor vrijgemaakt. Olympische erkenning zou daarin verandering brengen. Een cross in de sneeuw moet deelname aan de Winterspelen een stapje dichterbij brengen, zullen ze bij Flanders Classics, de organisator van de wereldbeker gedacht hebben. Een kanon stond in Val di Sole al gereed om, in het geval er te weinig sneeuw gevallen zou zijn,  de natuur een handje te helpen. Kunstsneeuw is echter niet nodig. Er is genoeg sneeuw gevallen in de Italiaanse Alpen.

 

Vol programma

Bondscoach Gerben de Knegt vindt het jammer dat er weinig animo is onder de Nederlandse toppers voor Val di Sole, maar hij begrijpt het wel. ‘Het is ontzettend jammer voor de organisatie die de kans biedt om een keer een cross in de sneeuw te rijden. Maar dit heeft toch te maken met het feit dat het wedstrijdprogramma met zestien wereldbekercrossen eigenlijk te vol is. Normaal is dit al het moment om een trainingsperiode in de zon in te lassen om goed voor de dag te komen in de drukke kerstperiode en in de periode daarna richting de kampioenschappen. Veel renners kiezen ervoor om die wedstrijdpauze nu te nemen, ook omdat het reizen naar Val di Sole logistiek lastiger en ook duurder is in vergelijking met veel andere wedstrijden. Die combinatie zorgt er voor dat we niet met een grote bezetting afreizen. Maar bijzonder is het zeker: ik kan me niet heugen dat we maar met één man van start gingen in een wereldbeker.’

Ook lang niet alle Belgen gaan naar Italië. Wel Wout van Aert, die zaterdag bij zijn eerste cross verbluffend sterk reed in Boom, en Eli Iserbyt, de leider in de wereldbeker.

Bij de vrouwen keert Marianne Vos terug in het veld na een ingelaste rustperiode. Wereldkampioene Lucinda Brand, de nummer een van het wereldbekerklassement, laat verstek gaan, evenals Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Nummer twee Denise Betsema doet wel mee. Plus de nummer drie, Puck Pieterse. De 19-jarige Amersfoortse heeft al twee keer een tweede plaats in de wacht gesleept, wat kan ze in de sneeuw?

De Nederlandse ploeg bestaat verder uit Fem van Empel en wordt aangevuld met twee vrouwen uit het mountainbiken, Anne Tauber en Anne Terpstra.