Lars van der Haar raakt al glibberend titel kwijt

Veldrijden Redactie

Glibberend en vallend raakte Lars van der Haar zijn Europese titel kwijt. De veldrijder uit Woudenberg maakte iets te veel fouten op het extreem lastige parcours in Namen, waar een beetje regen de ondergrond die bezaaid was met kasseien spekglad had gemaakt. Ook had Van den Haar wat pech en moest hij vaker van fiets wisselen dan de Belg Michael Vanthourenhout. die greep halverwege de leiding en stond hem niet meer af.

Van der Haar kende een bliksemstart op het parcours van de roemruchte Citadelcross. in een mum van tijd had hij een tiental seconden te pakken. Maar het rondje herbergde, mede door lichte regenval, vele valkuilen. In de tweede ronde kwam de Woudenberger op een steil stuk naar beneden ten val en het duurde even voordat hij zijn ritme had hervonden. Michael Vanthournehout was hem voorbijgegaan aar Van der Haar beet zich vast in positie twee en loerde op een kans. Die kwam een ronde later toen de Belg op zijn beurt onderuit gleed.

De mentale veerkracht van de 31-jarige Van der Haar werd echter nog enkele keren op de proef gesteld. Hij wisselde van fiets en moest dat even later opnieuw doen toen hij lek reed. Vanthourenhout plaatste meteen een tempoversnelling, maar Van der Haar wordt niet voor niets een terriër genoemd. Op het moment dfat hij aansloot viel hij echter weer en kwam half onder het doek terecht. De tijd tikte door en was bij de finishpassage 14 seconden. Nog was er geen man overboord maar na opnieuw een val van Van der Haar was het pleit beslecht. Vanthourenhout bleef geconcentreerd en liep steeds verder weg. De Nederlander verzoende zich met het zilver. Het verschil tussen de eerste twee en de rest was groot. Pas op 2.18 van de winnaar kwam nummer drie Laurens Sweeck binnen. Joris Nieuwenhuis werd heel knap vierde.