Lars van der Haar sterk in Superprestige-klassement

Veldrijden Redactie

De vierde plaats zaterdag in de laatste Superprestigewedstrijd symboliseerde de status van Lars van der Haar dit seizoen. De 27-jarige veldrijder uit Woudenberg moest opnieuw landgenoot Mathieu van der Poel en twee Belgen voor zich dulden, maar hield zich verder goed staande in de blubber van de Noordzeecross in Middelkerke.

In het algemeen klassement van het Superprestige-circuit eindigde Van der Haar als derde, achter de oppermachtige Van der Poel die acht uit acht scoorde. Een prestatie die tot dusver alleen door de Belg Sven Nys werd verricht. Toon Aerts, derde in Middelkerke, werd tweede in het eindklassement van deze hoog aangeschreven reeks cyclocrossen.

Voor Lars van der Haar is het misschien wel tijd voor bezinning. Hij kan onmogelijk een uitermate bevredigend gevoel hebben overgehouden aan de winter van 2018-2019. Het seizoen begon goed met een overwinning in Geraardsbergen, maar buiten Woerden belandde hij niet meer op de hoogste trede van het ereschavot. Podiumplaatsen kwamen er nog wel, vaker tuimelde hij er net naast. Op het WK eindigde hij als zesde, belangrijker in die cross was dat hij dankzij een sterk tactisch inzicht Van der Poel een handje hielp in diens jacht op de wereldtitel.

 

Voorbijgestreefd

Dat Van der Poel inmiddels zo hoog gestegen is dat hij buiten bereik is gekomen van gewone stervelingen zal door meer veldrijders worden ervaren. Het multitalent dat dit seizoen 32 zeges boekte wordt nu al de beste veldrijder ooit genoemd, ondanks zijn relatief nog jonge leeftijd (24). Met veelvraat Van der Poel zullen de veldrijders moeten leven want hij heeft te kennen gegeven nog zeker een paar jaar te willen blijven crossen, ondanks zijn ambities als mountainbiker en wegrenner.

Binnen de ploeg van Telenet Fidea Lions lijkt evenwel Lars van der Haar voorbij te zijn gestreefd door Toon Aerts. De pitbull uit Woudenberg werd destijds aangetrokken als kopman van de Belgische veldrijdersploeg, maar is die positie kwijtgeraakt. Bovendien moet hij oppassen voor zijn status als nummer twee van Nederland. Onder meer Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis hebben weinig ontzag meer voor Van der Haar.

Zondag werd het cross-seizoen officieus afgesloten in Zeeland. Over een week is er nog een cross in Oostmalle, maar niet iedereen heeft daar zin in na de bomvolle en slopende wintermaanden. In de Vestingcross in Hulst won uiteraard Van der Poel en finishte Van der Haar keurig als tweede, voor de Engelse wereldkampioen bij de beloften Tom Pidcock die de cross met een bliksemsnelle opening kleur gaf.