Lars van der Haar verovert met solo derde nationale titel

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar reed zondag in Rucphen soeverein naar zijn derde nationale titel. Bij afwezigheid van de geblesseerde Mathieu van der Poel gold de Woudenberger als de grote favoriet en hij maakte dat volledig waar. Een oppermachtige Marianne Vos veroverde haar zevende nationale titel bij de vrouwen door Lucinda Brand af te troeven. Puck Pieterse werd teleurstellend negende. De Amersfoortse was nog wel de nummer drie bij de beloften.

Het parcours in Rucphen, met de befaamde carrousel, was behoorlijk snel, al zaten er wel wat verraderlijke plekken tussen zodat je de hele tijd scherp moest blijven. Dat was Van der Haar. Hij nam al vroeg wat meters op zijn grootste concurrent Corné van Kressel en breidde de voorsprong meer en meer uit. Zijn lange solo was mentaal zwaar, bekende hij. ‘De titel betekent wel veel voor mij. Het was al weer zeven jaar geleden en ik ben er heel trots op.’

Op het WK over drie weken in het Amerikaanse Fayetteville liggen er zeker kansen voor de kleine crosser van de Belgische ploeg Baloise Trek Lions. ‘Het is zeker een doel voor mij en ik ga er ook extra voor trainen.’

 

Pieterse kansloos

Bij de vrouwen was de spanning snel verdwenen. Lucinda Brand en Marianne Vos sloegen meteen na de start een gaatje, met Denise Betsema, Annemarie Worst en Puck Pieterse als eerste achtervolgers. Maar de twee koplopers gingen niet door en anderen konden aansluiten. Daar was Pieterse opmerkelijk genoeg niet bij door een val. De Amersfoortse kwam in eerste instantie nog wel een beetje terug, maar was na wat slordigheden en materiaalpech op slag kansloos voor een podiumplaats bij de elite.

Puck Pieterse tijdens de race in Rucphen. Foto: Geert Lommers/Utrechtse Sportkrant

Vos keek het even aan en plaatste toen een versnelling. In een mum van tijd had ze een kloof geslagen van zo’n twintig seconden en hield die voorsprong vast. Brand, vooraf de topfavoriete, besefte dat ze iets moest doen en maakte zich los uit de groep. Ze kwam echter nauwelijks dichter bij Vos. Sterker, Ceylin del Carmen Alvarado leek zelfs even de tweede positie van Brand te bedreigen, maar zover liet de wereldkampioene het niet komen.

Bij de beloften, die tegelijkertijd hun eigen NK hadden, maakten Fem van Empel en Shirin van Anrooij er na het wegvallen van Puck Pieterse een tactisch gevecht van. De kans op een podiumplaats bij de elite lieten ze varen. Van Empel kwam op 51 seconden van Vos binnen als vierde, voldoende voor de Nederlandse titel bij de beloften. Van Anrooij pakte als nummer vijf het zilver in de categorie U-23. Voor Puck Pieterse restte teleurstellend het brons. Overall finishte ze als negende op ruim anderhalve minuut van Vos.