Lars van der Haar verovert Tábor, Puck Pieterse imponeert weer

Veldrijden Hans van Ommeren

De kampioenstrui zal hem vleugels geven, voorspelde teammanager Sven Nys. Een week na zijn Europese titel veroverde Lars van der Haar Tábor. Met een ijzersterke race troefde de 30-jarige Woudenberger in de zesde manche van de wereldbeker alle Belgische opponenten af. Maar ook de jonge Puck Pieterse maakte grote indruk. De Amersfoortse domineerde bij de elitevrouwen en hoefde alleen wereldkampioene Lucinda Brand voor zich te dulden.

Geen modder, sneeuw, ijs of een bevroren ondergrond in Tábor. Het Tsjechische parcours van de zesde wereldbekermanche lag er supersnel bij.  Lars van der Haar had duidelijk snode plannen, hij wilde er van meet af aan een uitputtingsslag van maken. Dankzij zijn sleurwerk aan kop ontstond een afscheiding van zes renners. Geleidelijk ontspon zich een krachtmeting tussen Van der Haar en de leider in de wereldbeker, de Belg Eli Iserbyt. De Nederlander maakte de minste fouten en passeerde na enkele verschroeiende demarrages juichend als eerste de finish, meer dan vier jaar nadat hij voor het laatst had getriomfeerd in een wereldbekercross.

In de stand blijft Iserbyt aan de leiding. Van der Haar is gestegen naar plaats twee, nog net voor Quinten Hermans, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout.

 

Balkentechniek Puck Pieterse

Hoe lang duurt het nog voordat Puck Pieterse haar eerste wereldbekerzege boekt? De pas 19-jarige Amersfoortse maakte de wedstrijd in Tábor, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de taaie en geroutineerde Lucinda Brand. De wereldkampioene hield zich een tijdje schuil om in de laatste ronde een gaatje te slaan. Annemarie Worst maakte het Nederlandse podium compleet.

Pieterse is als een van de weinige vrouwen in staat op de fiets over de balken te wippen. Die techniek gebruikte ze om de concurrentie pijn te doen. Bij een balkenpassage op een strook omhoog sloeg ze steevast een gaatje. De anderen  kwamen telkens terug, maar in de vierde ronde leek het verschil serieus. Tot  Denise Betsema bij de achtervolgers de regie in handen nam. Pieterse mocht niet stil vallen. Dat deed ze ook niet, alleen was Betsema oersterk en sleepte anderen mee.

 

Versnelling Brand

Bij het ingaan van de laatste ronde gingen zes rensters aan de leiding, vijf Nederlandse vrouwen en een Hongaarse, Kata Blanka Vas, de Hongaarse winnares van de wereldbeker in Overijse. Brand had een tijdje de kat uit de boom gekeken en plaatste ineens een versnelling. Ze pakte een paar tellen op Annemarie Worst en Pieterse die weigerden zich gewonnen te geven. Maar Brand bleek over de meeste power te beschikken en gaf het niet meer weg.

Op het laatste stuk voor de finish kwam de welverdiende beloning voor Pieterse. In extremis passeerde ze Worst en de gebalde vuist sprak boekdelen. Na de Druivencross in Overijse opnieuw een tweede plaats bij de elitevrouwen in een wereldbeker, het seizoen kan nu al niet meer stuk voor de youngster van Alpecin-Fenix die derde staat in het klassement van de wereldbeker.

Voor het eerst dit seizoen reden in Tábor ook de beloften en junioren. Nienke Vinke uit Amersfoort bezweek bij de junior-vrouwen onder het geweld dat de Europees kampioene Zoë Backstedt ontketende. Alleen Leonie Bentveld kon enigszins bij de Britse blijven en werd tweede. De 17-jarige Vinke eindigde op bijna twee minuten als veertiende.