Lars van der Haar vijfde in Superprestigecross Gieten

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is als vijfde geëindigd in de eerste grote veldrit in Nederland, die van Gieten. De cross telt mee voor het Superprestige-klassement. De Belg Toon Aerts, ploeggenoot van Van der Haar bij Telenet Baloise Lions, zegevierde na een lange solo ondanks dat hij een keer over de kop was geslagen. Bij de vrouwen ging de zege naar de wereldkampioene. Ceylin del Carmen Alvarado, zaterdag nog derde op het WK mountainbike, was oppermachtig.

Gieten is een begrip in de wereld van de cyclocross, maar lang was het onzeker of de openingsmanche van de Superprestige wel doorgang kon vinden. Uiteindelijk lukte het, zij het in afgeslankte vorm en zonder publiek. Het hele podium kleurde bij de elitemannen Belgisch want achter Aerts werden Eli Iserbyt en  Laurens Sweeck tweede en derde. Van der Haar was de tweede Nederlander, hij moest Corné van Kessel voor zich dulden. Op de finish bedroeg zijn achterstand op de winnaar iets meer dan een minuut.

Bij de vrouwen werden de eerste zes plaatsen bezet door crossers uit Nederland. De piepjonge Nienke Vinke uit Amersfoort werd 29ste, op bijna zeven minuten van Alvarado.