Lars van der Haar vijfde, Van der Poel neemt rust

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is als vijfde geëindigd in de cyclocross van Herentals. De 30-jarige Woudenberger kwam op 2.12 minuut binnen van winnaar Wout van Aert, die zondag in Hulst na zeven zeges zijn eerste nederlaag leed als gevolg van materiaalpech. Als tweede passeerde Tom Pidcock de finish, voor Toon Aerts, een ploeggenoot van Van der Haar. Bij de vrouwen wint Lucinda Brand momenteel alles waar ze aan de start verschijnt. Dus ook in Herentals.

De cross op het gevarieerde parcours in Herentals telt mee voor het X2O-klassement, dat opgebouwd is uit tijdsverschillen. Van der Haar steeg daarin naar plaats negen dankzij een sterke inhaalrace. Hij was begonnen zo rond plek tien maar bleef rustig en toonde in de slotfase aan in puike conditie te verkeren. Eli Iserbyt had ‘een snipperdag’ genomen en kwam nog ver achter Van der Haar binnen. De nummer twee van het klassement zag leider Aerts verder uitlopen. Na afloop vertelde Van Aert dat hij niet naar het WK zal gaan, eind januari in Amerika. Met zijn ploeg Jumbo-Visma gaat hij op trainingskamp om zich optimaal voor te bereiden op de voorjaarsklassiekers.

Het nieuws van de dag kwam van Mathieu van der Poel. Door een slepende rugblessure houdt hij het dit seizoen in het veld voor gezien en gaat hij zich volledig richten op de start van het wegseizoen. Van der Poel verdedigt dus niet zijn wereldtitel die hij vorig jaar behaalde in Oostende. Dat gaat Lucinda Brand ongetwijfeld wel doen, mits ze heel blijft. Oppermachtig reed ze naar haar zestiende triomf dit seizoen. Denise Betsema werd tweede, Annemarie Worst derde. Puck Pieterse, de nummer twee van de wereldbekermanche in Hulst,  startte niet en dat gold ook voor haar leeftijdsgenoten Fem van Empel en Shirin van Anrooij. De jonkies richten zich volledig op het NK komende zondag in Rucphen.