Lars van der Haar vol vertrouwen naar EK

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar leeft vol vertrouwen toe naar het EK veldrijden. De Woudenberger schreef de doordeweekse Koppenbergcross op zijn naam na een hard gevecht met twee Belgen. Gehuld in het tricot met de gele sterren als Europees kampioen. Zondag hoopt Van der Haar in het Belgische Namen te kunnen afdwingen dat hij die trui nog een jaar mag dragen. Puck Pieterse uit Amersfoort mikt op de titel in de categorie U-23, de beloftenvrouwen.

De Koppenbergcross maakt geen deel uit van een zogeheten regelmatigheidsklassement, maar is wel geliefd bij de toppers van de cyclocross. Je wint er vooral prestige. Van der Haar had er nog nooit gewonnen en leek opnieuw naast de zege te grijpen toen hij in de finale onderuit ging. Maar hij kwam terug, achterhaalde op de kasseienklim naar de finish Michael Vanthourenhout en had na de slopende race nog net de kracht om te juichen. Eli Iserbyt werd derde.

Zijn podiumgenoten zullen ook zondag op het EK in Namen zijn grootste concurrenten zijn. Het parcours is grotendeels dat van de beruchte Citadelcross, altijd een van de zwaardere crossen uit het wereldbekercircuit. Kasseien, klimmen plus een gevreesde schuine kant, de renners kunnen hun hart ophalen.

Voordat de elitemannen om 15.00 uur vertrekken rijden de beloften-vrouwen met Puck Pieterse als een van de favorieten. Zeker nu plaaggeest Fem van Empel, die alle vier de wereldbekers tot dusver op haar naam schreef, ervoor gekozen heeft bij de elitevrouwen (zaterdag om 15 uur) te rijden. Maar ook al is de 20-jarige Amersfoortse verlost van haar rivale, het is zeker geen appeltje-eitje. Shirin van Anrooij is na een zwaar wegseizoen nog niet uitgeblust en kan het de Amersfoortse erg lastig maken. Vorig jaar greep Van Anrooij Europees goud op de VAM-berg in Drenthe en moest Pieterse na een imponerende inhaalrace genoegen nemen met zilver. De beloftevrouwen rijden om 13.15 uur. Het EK omvat zes categorieën, eerlijk verdeeld over de zaterdag en de zondag.