Lars van der Haar zevende in openingscross Lokeren

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar heeft de openingscross van het veldritseizoen met een zevende plaats afgesloten. De 29-jarige Woudenberger was daarmee de tweede Nederlander. In de Papencross in Lokeren heersten als vanouds de Belgen, met Eli Iserbyt als winnaar. De grote tenoren van het veldrijden Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn er voorlopig niet bij. Zij richten zich op respectievelijk het mountainbiken en het wegseizoen.

Van der Haar kende een moeizame start en kwam pas in het tweede deel van de cross op gang. Dat gold ook voor zijn teamgenoot Toon Aerts van Telenet Baloise Lions, maar die sleepte nog wel een tweede plaats uit het vuur. Derde werd ook een Belg, Laurens Sweeck. De cross in Lokeren maakt deel uit van het Ethias-klassement.

Van der Haar moest zijn landgenoot Ryan Kamp een plaatsje voor zich dulden. De Woudenberger, wiens vrouw Lucy Garner gestopt is met wielrennen, werd in het begin van de coronaperiode getroffen door het virus. In hoeverre dat nog invloed heeft op zijn  presteren zal de komende tijd blijken.

Het veldrijden gaat een moeilijke periode tegemoet. Sponsoren zijn afgehaakt, wedstrijden worden geannuleerd vanwege de strenge coronaregels ten opzichte van het aantal toeschouwers en het mes is gezet in de startgelden. Daardoor hebben de crossers te maken met een fikse inkomstenderving. Een jaar geleden werd een nieuwe opzet van de World Cup bedacht, maar de ene na de andere organisator haakt af. Zo is er al een streep gezet door de wereldbekers van Diegem en Koksijde in België en Besançon in Frankrijk.

Het voortbestaan van de ploeg van Van der Haar is niet in gevaar, maar de kans bestaat dat er ingekrimpt moet worden, al heeft teammanager Sven Nys een iconische status in de wereld van de cyclocross en als iemand nieuwe sponsors kan vinden is hij het wel.