Lars van der Haar zit meer in de auto dan op de fiets

Veldrijden Redactie

Van België naar Zwitserland en weer naar Nederland. En dat binnen een tijdsbestek van drie dagen. Veldrijder Lars van der Haar reist wat af dezer dagen. Zaterdag moest hij na de cross in Boom, net als veel collega’s, spoorslags met de camper op pad om de volgende dag op tijd zijn voor de wereldbekermanche in Bern. De balans dit weekeinde: een zesde en een negende plaats.

Daar kan in het drieluik nog een eerste plaats bij komen wanneer hij in de Nacht van Woerden zijn titel prolongeert. Die kans is behoorlijk groot omdat de meeste van zijn internationale opponenten verstek laten gaan in de unieke cross van het vestigstadje. Niet iedereen is gecharmeerd van het rijden bij kunstlicht. Van der Haar, de kleine behendige crosser uit Woudenberg, beschikt kennelijk over arendsogen want hij gedijt altijd goed in de ambiance van Woerden en is er vanwege zijn spontane teksten een graag geziene deelnemer.

Afgaande op derde wereldbekercross in Bern begint hij ook geleidelijk weer in vorm te raken, ondanks de op het oog matige klassering. Van der Haar startte het seizoen overweldigend met een zege in Geraardsbergen, maar was daarna het spoor een beetje bijster. Het knaagde aan zijn zelfvertrouwen, terwijl een Van der Haar in vorm het iedereen lastig kan maken. Ook het duo dat er meestal bovenuit steekt: wereldkampioen Wout van Aert en Europees kampioen Mathieu van der Poel.

 

Koebellen

In Bern domineerden ze opnieuw, de grote tenoren van de cyclocross. Van der Haar kende onder het aansporende geluid van de traditionele koebellen een goede start. Achter Van Aert en de Belg Daan Soete dook hij als derde het veld in, maar werd even later gepasseerd door Van der Poel. Toch kwamen de drie niet echt weg en op knappe wijze voegde Van der Haar zich bij hen. Maar het bewerkstelligen van de aansluiting had kracht gekost. De Woudenberger kon even mee vooraan maar viel weer terug naar het groepje achtervolgers met zijn ploeggenoot Toon Aerts.

Het duo van Telenet Fidea Lions loerde op de derde podiumplaats toen ook Soete terugviel. Van der Haar was op het snelle, gevarieerde parkoers in een aangenaam zonnetje de motor bij de achtervolgers, maar moest in de remmen knijpen toen Aerts een gaatje probeerde te slaan. Het ploegbelang stond immers voorop, Aerts leidde in het klassement om de wereldbeker na twee overwinningen in Amerika. Een sterk rijdende Van der Haar leek op weg naar een mooie klassering tot hij in de laatste ronde problemen kreeg met zijn ketting. Daardoor werd hij slechts negende.

Een dag eerder was de Woudenberger als zesde geëindigd in de Superprestige-wedstrijd in Boom, op 33 seconden van winnaar Van der Poel. Over een kleine twee weken is het Europees kampioenschap in eigen land, bij het Autotron in Rosmalen. Vorig jaar werd Van der Haar tweede op dat kampioenschap, drie jaar geleden pakte hij zelfs de Europese titel.