Lars van der Haar vijfde in eerste wereldbekercross

Wielrennen Redactie Utrechtse Sportkrant

Lars van der Haar is het nieuwe wereldbekerseizoen begonnen met een vijfde plaats. In het Amerikaanse Iowa bleek de veldrijder uit Woudenberg al vroeg in vorm, ofschoon ook hij niet in het spoor kon blijven van zijn ontketende landgenoot Matthieu van der Poel. Die schreef overtuigend de cross op zijn naam. Zijn Belgische aartsrivaal Wout van Aert kwam niet verder dan de veertiende plaats.

De verwachting is dat het de komende maanden opnieuw op een tweestrijd zal uitdraaien tussen Van der Poel en Van Aert, de huidige wereldkampioen. De Nederlander deelde de eerste tik uit en het was een harde. Liefst negentien Belgen waren de oceaan overgestoken en ze kregen allemaal een pak rammel op het razendsnelle grasparkoers. Wel legden ze beslag op de tweede (Laurens Sweeck) en de derde (Quinten Hermans) plaats.

Van der Haar reed al op eerbiedige afstand van de oppermachtige Van der Poel, die zich de afgelopen tijd op het mountainbiken had gestort, totdat hij door een valpartij een plaatsje werd teruggeworpen. Toch was de vijfde plaats niet onverdienstelijk. Twee dagen eerder had de veldrijder van Telenet-Fidea in de Jinglecross, die als opwarmertje diende voor de wereldbekerwedstrijd, het podium gehaald en wel als derde.