Laura van der Heijden van Hongarije naar Duitsland

Handbal Redactie

Laura van der Heijden gaat een nieuw avontuur tegemoet in Duitsland. De 30-jarige handbalster uit Leusden die een van de steunpilaren is van het Nederlands handbalteam, verruilt Siofok HC in Hongarije voor de Duitse club Borussia Dortmund die uitkomt in de Bundesliga. Bij Dortmund treft ze liefst acht landgenotes. Van der Heijden werd vorig jaar met het Nederlands team wereldkampioen en speelt in december het EK.

Bron: wikiportret.nl. No changes. Permission=CC-BY-SA 4.0. Author=W. van der Heijden. User=Edoderoo
Laura van der Heijden. Bron: wikiportret.nl. No changes. Permission=CC-BY-SA 4.0. Author=W. van der Heijden. User=Edoderoo

Sinds Van der Heijden professioneel ging handballen heeft ze bij een aantal imposante Europese topclubs gespeeld. Via Vfl Oldenburg (Duitsland) ging ze naar Esbjerg in Denemarken om vervolgens voor de eerste keer in Hongarije neer te strijken bij FTC Rail-Cargo. Haar volgende club werd het Duitse BBM Bietigheim om weer terug te keren in Hongarije, ditmaal bij Siofok. Vanwege het coronavirus mist die ploeg de Champions League, reden voor diverse speelsters onder wie Van der Heijden, om het contract te laten ontbinden. Dortmund wordt dus haar derde Duitse avontuur. In het seizoen 2012-2013 werd Van der Heijden zelfs topscorer van de Bundesliga. De Leusdense grossiert in landstitels, is verschillende malen uitgeroepen tot beste speelster van de competitie (‘op haar kun je altijd bouwen’) en heeft meer dan 200 interlands achter haar naam.

Dat worden er meer nu ze door bondscoach Emmanuel Mayonnade opgeroepen is voor het EK  in december. Ook Angela Malestein uit Spakenburg die speelt bij FTC Rail-Cargo is geselecteerd voor het EK dat in Denemarken en Noorwegen plaatsheeft. Een groep van 18 speelsters reist naar Scandinavië. Ter voorbereiding op de titelstrijd spelen de vrouwen op 28 november een oefenwedstrijd tegen Montenegro.

Nederland is bij het EK ingedeeld in een poule met Servië – de eerste tegenstander op 4 december – Hongarije en Kroatië.  De eerste drie landen van de vier poules plaatsen zich voor het hoofdtoernooi. Oranje speelt alle poulewedstrijden in het Noorse Trondheim, waar ook de finale zal zijn.