Leegte

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

En weer blijft het Janskerkhof leeg. Het is spannend, bloedstollend zelfs. Uúúú! Úúúúúú! klinkt nu ook al langs het Amsterdam-Rijnkanaal die Utrechtse kreet als de Oude Vieren uit de verte opdoemen. Nereus gaat aan de leiding, Triton komt steeds naderbij. Anderhalve lengte, een halve...

Het wordt toch weer Nereus. Honderden Amsterdamse studenten springen in het water, louter met een das om de nek.

Pim van Esschoten

Als ze weer op de wal staan houden de meesten die wat half-half voor de piemel. Voor wie of wat blijft onduidelijk. (Overigens, het kanaalwater lijkt dit jaar wat lauwtjes. Maar dit terzijde.)

De naakte Amsterdammers zingen van ‘Njord gaat naar de haaien, Triton gaan we naaien…’ De Varsity behoort officieel tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar wie aan z’n tante Joke uit Meppel zou moeten uitleggen wat het dan is, moet haar maar laten denken aan Harry Potter met héél veel bier.

Aan Harry Potter met een vies jasje, vol verstelde gaten of soms met slechts wat restanten van een jasje. Het mag een jaarlijks hoogtepunt in het studentenleven zijn als de bekende studentencorpsen uit het land elkaar treffen voor hun oudste sportwedstrijd (sinds 1878), uiteindelijk gaat het gewoon om een paar duizend studenten langs een kanaal. Met jasjes, dasjes en veel bier.

En toch. Probeer ‘m maar eens te winnen, die malle studentenroeiwedstrijd met z’n vreemde tradities. Het lukt Triton al vijftig jaar niet, ook op deze mooie zondag niet.

Ook niet met de gelouterde olympiërs Harold Langen en Kaj Hendriks in de boot. Vandaar dat Hendriks – olympisch brons, wereldkampioen in 2013 – ook niet zal stoppen voor hij deze race ooit eens heeft gewonnen, zoals hij ooit zei.

Op het Janskerkhof floten zondagavond een paar mereltjes. Niks groot feest, geen tochtje per koets door Utrecht met de winnaars, geen Tritonlied op het Domcarillon, geen receptie met senaat, college van burgemeester, wethouders en wat al niet meer in het Academiegebouw op het Domplein.

Alles afgeblazen.

Volgend jaar dan maar. Dan zijn Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen ook een jaar verder. Nu waren het nog debutanten in de boot van Triton, goeie debutanten, bijna winnende debutanten. Met die twee heeft Triton een sterk viertal, het is nu een kwestie van roeien en rijpen.

Misschien dat Hendriks daarom wel zo kort na het bittere verlies al monter vooruit kijkt. Hij heeft de twee jonge honden gezegd ‘dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om nu te stoppen’.

Dat Janskerkhof zal niet eeuwig leeg blijven.