Lege velden bij Utrechtse sportclubs

Overig nieuws Redactie

Twee dagen nadat de regering en sportbonden de maatregelen rond het coronavirus aankondigde, liggen de velden van amateurvoetbalvereniging DVSU in het zuiden van Utrecht er leeg bij. De club geeft gehoor aan de oproep van de voetbalbond en laste alle wedstrijden en trainingen af. De banen bij de naastgelegen tennisclub At Risk waren wel bezet: de vereniging heeft toernooien afgelast maar laat de trainingen vooralsnog wel doorgaan en stelt de banen open voor leden die willen spelen.

De meeste sportclubs uit de provincie Utrecht gelasten echter niet alleen de wedstrijden en trainingen af, maar sluiten volledig de deuren. Voor de meeste sporten betekent dat dat er niet getraind of vrij gespeeld kan worden.

Aankomende atletiek evenementen, die traditiegetrouw in de lente veelvuldig op de agenda staan, worden massaal afgelast. Zo zijn de Urban Trails en Amersfoort City Trail afgelast aangezien deze voor 1 april georganiseerd zouden worden. Ook de Utrecht marathon die toch pas op 19 april op de agenda stond, is afgelast vanwege het virus. De organisaties zoeken naar nieuwe data, waarschijnlijk in het najaar.

De Utrechtse Tenniskampioenschappen, UTK, zijn ook afgelast. De organisatie heeft besloten af te zien van een nieuwe datum en zet het cluboverstijgende toernooi dat dit jaar haar vijfde editie zou vieren, pas in 2021 weer op de agenda.

De nationale studentenroeiwedstrijd, die vorig jaar nog gewonnen werd door het Utrechtse Triton, zou op 5 april geroeid worden, maar wordt uitgesteld naar een moment later dit jaar.

 

Internationale toernooien en evenementen

Aanstaande dinsdag vergadert de voetbalbond met alle 55 Europese lidstaten over de organisatie van EURO 2020, dat mogelijk ook gevaar loopt. Het evenement mag dan pas in juni georganiseerd worden, de organisatie voorziet grote problemen om goede voorbereidingen te treffen gedurende de komende maanden.

Voor de organisatie van mondiale evenementen, zoals de Olympische Spelen worden nog geen uitspraken gedaan, men ziet zich voor ‘uitdagingen’ gesteld, maar wil niet weten van uitstellen of afgelasten. IOC-woordvoerder Mark Adams zei stellig: ‘De Spelen zullen beginnen op 24 juli’.