Lekker

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Dat is dus zo leuk aan Keet Oldenbeuving. Beregoed in skateboarden en volgend jaar mogelijk te bewonderen op de Olympisch Spelen in Tokio. De Utrechtse is lid van TeamNL met alles dat bij de status van topsporter hoort. Aangepast rooster op school, begeleiding zus, begeleiding zo, net terug uit Rio de Janeiro voor een wedstrijd. Dat werk dus. Maar over 'trainen' heeft ze het niet. Als ze de deur uit gaat, gaat ze gewoon 'lekker skaten'.

Maar goed, ze is 14 jaar. En skateboarden is een uitvinding van vrije vogels en laat zich niet zo maar persen in het keurslijf van een sport, met alle regels.

Vogeltje Keet werd vorig jaar in Utrecht beste sporttalent en is dit jaar weer genomineerd. Bij mijn jaarlijkse rondgang langs alle genomineerden in zeven categorieën voor (21) korte portretjes in de Utrechtse Sportkrant viel sowieso op hoe veel aan talentontwikkeling wordt gedaan, hoe goed de jeugd het doet en hoeveel wordt getraind. Vaak twee keer per dag, met goede begeleiding, faciliteiten en accommodaties. Door de bank genomen dan.

Bij Turn4U staan de meisjes van de topsportselectie 28 uur per week in die fraaie turnzaal aan de Grebbeberglaan. Dat moeten eigenlijk 30 uur zijn volgens de norm van een turnbond KNGB. De meisjes doen het overigens prima op school, vertelde coach Willemijn Niemeijer ook nog.

Vijf uur trainen per dag, heel normaal. Het is iets om met terugwerkende kracht jaloers op te zijn. Wat had dit jochie nou, in het Utrecht van de jaren ’70? Paar uurtjes per week in een benauwd gymzaaltje, dat was het. Van een aangepast schoolrooster had nog nooit iemand gehoord. Een fysiotherapeut? ‘Nee vriend,’ zei de chirurg na mijn enkeloperatie, ‘fysiotherapie is voor oude mensen.’

De passie was er niet minder om, dromen. En altijd pielen met een bal. Op straat dan, weer of geen weer. Zonder begeleiding van coach of scheidsrechter. De één goed, de ander helemaal niet. De één 12 jaar, de ander drie jaar ouder. Zo maakten we ook onze trainingsuren.

Tijden veranderen. Op straat gebeurt niet zo veel meer en de KNVB ziet dat juist als een gemis. De voetbalbond nam het op als onderdeel van project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal. Hercules begint binnenkort met het experiment, als één van de vier clubs in Nederland. Op een trainingsveld voetballen zoals dat ooit op straat gebeurde. Geen begeleiding, alle voetballers door elkaar heen. Groot en klein, goed en niet zo goed. Hou je maar staande, zoek het maar uit.

Gewoon lekker voetballen.