Leusdenaar Marc van den Tweel benoemd tot voorzitter KNWU

Wielrennen Redactie

Marc van den Tweel (55) uit Leusden is de nieuwe voorzitter van de KNWU. Zijn benoeming kwam dinsdagavond tot stand op een extra congres van de wielrenunie. Van den Tweel volgt Marcel Wintels op, die vanaf 2006 preses was van de KNWU. Als gevolg van de geldende coronamaatregelen vond de instemming online plaats. Van den Tweel was voorgedragen door een speciale sollicitatiecommissie, maar de procedure stuitte op verzet.

De bedoeling was dat hij al eerder benoemd zou worden, maar niet iedereen was het eens met zijn voordracht. De rennersvakbond VVBW kwam vervolgens met een eigen kandidaat op de proppen, oud-beroepsrenner Gerrie van Gerwen die een rijke staat van dienst heeft in de wielersport. De voorzittersverkiezing werd echter uitgesteld toen bleek dat het online stemsysteem niet goed functioneerde.

Eerder op de dag besloot Van Gerwen zich terug te trekken. Hij kon weliswaar op brede steun rekenen maar wilde voorkomen dat er verdeeldheid  binnen de KNWU zou ontstaan.

 

Veiligheid

Van den Tweel is algemeen directeur van Natuurmonumenten en doet zelf aan wielrennen en mountainbiken. Hij vindt dat de maatschappelijke positie van de wielersport meer aandacht verdient. ‘De acceptatie van het publiek van onze sport en veiligheid zijn belangrijke thema’s voor de komende jaren. Daarnaast vind ik de verbinding tussen top- en breedtesport enorm belangrijk. Het succes van onze Nederlandse wielerhelden zou een impuls moeten geven aan een groei van het aantal jeugdige beoefenaars.’