Lifting sisters beiden West-Europees kampioen

Powerliften Willem van der Steeg

De lifting sisters Kensenhuis zijn op 14 september West-Europees kampioen geworden door beiden een totaal van 452,5 kilo te liften. Dat was goed voor samen twee Nederlandse records en zes West-Europese records. Met deze titel zijn de Wereldkampioenschappen weer een stapje dichterbij gekomen.

Tijdens het West-Europees kampioenschap, in het Luxemburgse Hamm, wisten de zussen bij het ‘classic’ powerlifting, dat wil zeggen dat zij tillen zonder ondersteunende kleding, het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Ilrish tijdens de wedstrijd.

Ilrish Kensenhuis komt uit in de klasse 84+ kg, Iris Kensenhuis in de klasse -84 kg. Ilrish: ‘Bij het kniebuigen begonnen we allebei al met persoonlijke records. Dat gaf meteen een goed gevoel. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: kniebuigen, bankdrukken en de deadlift.

Elk onderdeel is als het ware een wedstrijd in een wedstrijd en je moet het goede gevoel wel zien vast te houden. Bij het bankdrukken wisten we ook persoonlijke records neer te zetten. Bij de deadlift hebben we dan ook tegen elkaar gezegd: Nu gaan alle remmen los, we gaan er een feestje van maken en hebben we aan elkaar beloofd dat we twee keer het Wilhelmus wilden horen.’

In juni behaalden de zussen al goud in hun gewichtsklassen tijdens de DRC CUP, waar bijna 200 lifters streden om kwalificatie voor het NK in december. Daarnaast schreef Ilrish, de jongste van de twee, geschiedenis door een deadlift van liefst 210 kg van de grond te tillen.

Dat betekende de grootste deadlift ooit door een vrouwelijke powerlifter in een Classic Open wedstrijd van de Nederlandse Powerlifting Bond. Deze prestatie is nu door Iris geëvenaard op het West-Europees kampioenschap.

Iris Kensenhuis in actie.

Het WK halen blijft het ultieme doel van de zussen. Ilrish: ‘We kwamen nu allebei uit op een totaal van 452,5 kg. Dat is één keer eerder gebeurd, bij onze eerste wedstrijd ooit. Dat het weer gebeurt op onze eerste internationale wedstrijd is wel apart en leuk. Met ons oranje shirt aan, hebben het toch maar voor elkaar gebokst. We doen dit namelijk pas een jaar. Ik ben echt super blij en trots, want we hebben nu ook de eis voor het EK in Litouwen getild. Dat vindt plaats in november 2018.’

De eerstvolgende stap is echter het NK dat in december van dit jaar wordt gehouden. Ilrish: ‘Daar willen we weer het onderste uit de kan halen. Iris heeft namelijk ook de eis voor het WK getild, dus als die weer zoveel tilt, kan men niet om haar heen en mag zij hopelijk volgend jaar juni naar het WK in Calgary, Canada.

Ik ga zelf proberen er zoveel mogelijk bij te tillen om zo dicht mogelijk bij de WK norm te komen. Mijn pijlen zijn dus gericht op het NK. Als Nederlands kampioen hoop ik namelijk ook door de bond aangewezen te worden voor het WK. Het zou toch wel heel tof zijn om dit weer samen met mijn zus te kunnen doen.’