Lijdensweg Van der Haar met schouder uit de kom

Veldrijden Redactie

Ruim een maand voor het WK in eigen land verkeert Lars van der Haar in een moeilijke fase. In de Azencross in Loenhout beleefde de Woudenberger een complete off-day. Hij maakte foutjes, crashte, voelde de schouder uit de kom schieten en ploeterde naar de finish, op een dikke drie minuten van winnaar Mathieu van der Poel. Met een vrije val in het klassement tot gevolg.

Lars van der Haar is al een tijdje aan het kwakkelen na een sterk begin van het seizoen. Dinsdag ging het in Zolder in de zesde wereldbekerwedstrijd helemaal niet slecht ging en bleef hij in het spoor van de podiumvedetten. Twee dagen later bleek in Loenhout de situatie radicaal veranderd. In de zesde manche om de DVV verzekeringen-trofee kreeg Van der Haar een forse nederlaag te incasseren.

Al heel snel na de start was hij ver teruggevallen. Modder en lastige obstakels maakten het parkoers bijzonder zwaar en de lichtgewicht uit Woudenberg ontbeerde de kracht om aan het front te strijden. Wat hij precies mankeert is niet duidelijk, maar de wisselvallige optredens wijzen wel op een mindere fysieke gesteldheid.

Het werd donderdag een ware lijdensweg voor Van der Haar. Bij een crash raakte zelfs zijn rechterschouder uit de kom en buiten de fysieke pijn was er de geestelijke kwelling dat hij tot een figurantenrol was veroordeeld. Want vooraan was er het gebruikelijke beeld van Mathieu van der Poel die het uiteengeslagen veld aanvoerde met achter hem een verbeten knokkende wereldkampioen Wout van Aert.

Op Van der Poel staat dit seizoen geen maat. Het was in Loenhout al weer zijn twintigste zege. De Nederlander heeft zijn contract bij Corendon opengebroken omdat hij een olympische droom nastreeft. Hij wil deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Op de moutainbike, een tak van het wielrennen waarin hij zich de komende jaren verder wil bekwamen. Veldrijden behoort niet tot de olympische familie, al proberen liefhebbers al jaren de sport op de winterspelen te krijgen.

Achter Van der Poel finishte Van Aert als tweede en Toon Aerts als derde. Van der Haar werd uiteindelijk zeventiende, op 3.36 minuten van de winnaar. Hij duikelde in het klassement van de tweede naar de zesde plaats en staat nu op 10.25 minuten van Van der Poel. Landgenoot en tevens ploeggenoot bij Telenet-Fidea Corné van Kessel moest in de slotfase een flink stuk lopen vanwege materiaalpech.