Linschotenloop wil dorpse karakter graag behouden

Atletiek Ted Vermeulen

Op zaterdag voor Kerst weten talloze atleten de weg te vinden naar Linschoten. Op die 23e december is het prachtige dorp in Het Groene Hart, aan de rivier De Linschoten, het decor van de Linschotenloop. Vandaag deel 1 van het interview dat de Utrechtse Sportkrant met de organisatoren had.

‘En het is bijna een soort jubileumloop’, zegt Ton van Klooster, voorzitter van het Stichtingsbestuur. Hij is de opvolger van initiatiefnemer Nico Pauw die middels het evenement het dorp Linschoten op de kaart heeft gezet. ‘Het dorp heeft dit evenement en daardoor de bekendheid eigenlijk voor een groot deel aan Nico te danken’, vertelt Van Klooster in zijn pittoreske woning aan de Montfoortse Vaart.

De eerste editie was in 1978 met als langste afstand de 10 km en 250 deelnemers. De start was vanaf het voetbalveld van de vv Linschoten.  Met enige weemoed wordt nog wel eens terug gekeken naar de beginjaren. De eerste edities van de loop werden op gympies gelopen, terwijl de atleten nu in de modernste outfit aan de start verschijnen en een auto met tijdklok vooroprijdt.  Van Klooster: ‘Maar de Linschotenloop moet vooral zijn dorpse karakter behouden.’

 

Klik hier voor meer informatie over de Linschotenloop

 

De organisatoren willen niet dat De Loop uitgroeit tot een landelijk evenement, maar dat die vooral voor en door de Linschotenaren blijft. Van Klooster: ‘Het is leuk, dat we aandacht krijgen in de Utrechtse Sportkrant en andere lokale media, maar dat willen graag zo houden. Het moet op de zaterdag voor Kerst vooral een groot feest zijn in het dorp. En dat is het ook.’

En voor deze editie is daar nog een extra sausje overheen gegoten. ‘Op het dorpsplein zijn bij de kerstboom een hot tub, een sauna en enkele foodtrucks aanwezig én de lokale fanfare, Linfano, treedt op, terwijl de bewoners van verzorgingstehuis De Lindewaard poffertjes eten bij de poffertjeskraam.’

Bij de lokale supermarkt hebben de Linschotenaren het gehele jaar kunnen sparen voor een prachtige ijsmuts met logo en ter herinnering is er ook een t-shirt te koop met het jubileumlogo. Het dorp is overigens niet voor inkomend verkeer toegankelijk tussen 12.00 en 16.00 uur. Van Klooster: ‘We adviseren alle bezoekers, atleten en belangstellenden, om met de auto naar station Woerden te rijden. Vandaar rijden gratis pendelbussen van het naar Linschoten. Je kunt de sfeer vergelijken met een Koningsdag”.

 

Doelstelling

Wordt er ook nog gelopen? ‘Dat is natuurlijk wel de bedoeling’, glimlacht Van Klooster. ‘Onze doelstelling is eigenlijk drieledig. Wij willen stimuleren dat de mens in beweging is of komt, ten tweede doen we het voor de sportverenigingen in Linschoten en omgeving. Het bestuur bestaat, met de kernvrijwilligers, uit zo’n twintig personen. Die bereiden het hele jaar De Loop voor, terwijl op de dag zelf het aantal vrijwilligers oploopt naar 300.’

Die vrijwilligers worden voor het overgrote deel geleverd door de tennisclub, de voetbal- en korfbalvereniging in het dorp en de atletiekvereniging Clytoneus uit Woerden. Via die laatste club is de Linschotenloop verbonden met de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie). Als blijk van waardering verdelen wij na afloop een deel van de opbrengst over die sportverenigingen.’

En de derde reden? ‘Dat er een mooi feest is in het dorp’, zegt Van Klooster euforisch. ‘Na afloop is het een grote gezellige boel en wordt er in de lokale horeca een heerlijk borreltje gedronken.’

Om deel te nemen aan de diverse afstanden is een bescheiden inschrijfgeld van vijf euro verschuldigd en wordt er geen startgeld betaald aan eventuele broodlopers. Er is een groot aantal sponsoren. Die zorgen er met hun inbreng voor dat er minimale geldprijzen aan de winnaars kunnen worden overhandigd.

De Loop leeft in het Groene Hart enorm. Dat blijkt ook wel uit het aantal deelnemers. Was het deelnemersaantal na 25 edities opgelopen tot 2500, 23 december starten er ongeveer 3500 hardlopers en recreanten vanaf de Jacob van Barneveldstraat voor hun discipline. Via de voorinschrijving zijn er op dit moment 2700 aanmeldingen, maar de praktijk leert, dat op de dag zelf nog eens zo’n 800-1000 mensen komen opdagen. De deelnemers kunnen inschrijven voor een afstand van 2,2 km (jeugd tot en met 13 jaar, start om 12.00 uur), 5,3 km (start om 12.30 uur) en 10,5 km (13.30 uur).

Het ‘hoofdgerecht’ is echter de 21,1 km, ofwel de halve marathon, die om 13.45 uur wordt weggeschoten. Van Klooster: ‘Ja, daarvoor is veel belangstelling en op die afstand ligt ook een enorme uitdaging. Het parcoursrecord staat namelijk heel erg scherp op naam van de lokale loopgoeroe Aart Stigter.

Stigter is geboren in Linschoten en loopt al vanaf de eerste editie mee. Hij heeft ze niet allemaal meegedaan, maar wel heel erg veel. Stigter laat zich niet zo bar veel meer zien in Linschoten. Hij woont namelijk in Doorn en is eigenaar van een schitterend hardloopcentrum in Amerongen. Bovendien heeft hij daar zijn loopgroepen. Maar zijn tijd van 1.03,18 dateert al uit 1990 en dat record willen veel toppers aanvallen. Van Klooster: ‘Maar dat zal niet meevallen, want de winnaar van vorig jaar, Ad Sluijter, liep een tijd van 01.09.20, dus ruim zes minuten langzamer dan de tijd van Stigter.‘ Bij de vrouwen overigens stamt het parcoursrecord uit 1996 en staat op naam van Christijne Loonen in een tijd van 1.13,40.

 

Inschrijven kan voor alle activiteiten op de dag zelf tussen 8.30 en 11.00 uur in de kantine van vv Linschoten. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro, inclusief herinnering.

Wie de sfeer tijdens de Linschotenloop wil meemaken, maar niet in de gelegenheid is naar Linschoten af te reizen, kunnen via de livestream  http://www.linschotenloop.com/ thuis genieten van het evenement.

Voor degenen die wel naar Linschoten komen, heeft de organisatie het volgende dringende verzoek: verkeer komende vanaf de snelweg (A12) afslag 14 – Woerden, volg de borden naar de parkeerplaats van NS Station Woerden en omgeving. Vanaf de grote parkeerplaats nabij de zuidzijde van het station rijden vanaf 9.00 uur gratis pendelbussen naar Linschoten. De laatste retourbus naar Woerden vertrekt om 17.00 uur.

 

Morgen verschijnt deel II over de Linschotenloop 2017.