Lorena Wiebes (21) versterkt vrouwenteam Sunweb

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes rijdt per vandaag, 1 juni, voor Team Sunweb. De 21-jarige Mijdrechtse heeft bij de World Tour ploeg een contract getekend tot en met 2024. Wiebes was gewild bij meerdere topteams. Zozeer dat ze al eerder had willen vertrekken bij haar oude ploeg Parkhotel Valkenburg. Die hield evenwel vast aan het contract dat nog doorliep tot en met 2021. Na enig gebakkelei werd besloten tot een compromis.

Tot 1 juni zou ze voor Parkhotel Valkenburg blijven rijden, daarna was ze vrij om te verkassen. Dat doet Wiebes dus ook. Geen minuut langer dan noodzakelijk was hulde ze zich in het tenue waarin ze vorig jaar Nederlands kampioen werd. Met 15 overwinningen werd 2019 het jaar van de definitieve doorbraak voor Lorena Wiebes. Dat ze over grote sprintcapaciteiten beschikt had ze al eerder bewezen, in 2019 versloeg ze ook nog eens in grote koersen de rapste renners van het complete vrouwenpeloton. Het bracht haar op de eerste plaats van de UCI-wereldranglijst, voor Marianne Vos en Annemiek van Vleuten.

Haar oude ploeg heeft door de uitbraak van het coronavirus dit jaar weinig plezier kunnen beleven aan Wiebes. De Mijdrechtse won begin maart nog wel Dwars door het Hageland, daarna werd er niet meer gekoerst. Bij Sunweb zijn ze maar wat blij met de grote vis die Wiebes zonder meer is. Wanneer de wielersport weer in een normale situatie is beland en ze niet door een blessure getroffen wordt zal de sprintster garant kunnen staan voor minstens tien overwinningen per seizoen.

 

Zeer professioneel

‘Ik heb de motivatie om me bij Team Sunweb verder te ontwikkelen. Er heerst hier een zeer professioneel topsportklimaat en ik kijk uit naar mijn eerste wedstrijd voor het team’, aldus Wiebes.

Sunweb-coach Hans Timmermans: ‘Lorena is een van de meest opkomende rensters van haar generatie en ze brengt ons vrouwenprogramma naar een hoger niveau. Ze heeft ook in de klassiekers al vooruitgang geboekt, al is ze pas 21 jaar.’

Een aardige bijkomstigheid is dat wanneer de UCI besluit om de WK wegwielrennen naar een oliestaatje te verplaatsen Sunweb ineens – op een vlak parcours – een potentiële wereldkampioene in de ploeg heeft.