Lorena Wiebes bezorgt DSM eerste zege van dit seizoen

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes heeft haar eerste zege van het seizoen op zak. Sterker, het betekende ook de eerste zege van haar ploeg DSM. De Mijdrechtse zegevierde in de Scheldeprijs onder natte en vooral ook winderige omstandigheden. De semiklassieker stond voor het eerst voor de vrouwen op het programma, terwijl de mannen al aan de 109e editie toe waren. Wiebes werd in de finale goed gelanceerd en versloeg op de meet Emma Norsgaard en Elisa Balsamo.

De allereerste editie van de Scheldeprijs voor vrouwen was er een voor doorzetters. Het was nat, kil en het waaide soms hard. Het werd een nerveuze koers, waarbij het peloton al snel in stukken uit elkaar werd geslagen. Team DSM mikte op een sprint om daarbij de kaart van de superrappe Wiebes te kunnen uitspelen. Dan was het wel zaak de boel bij elkaar te houden of zelf in de voorste groep te zitten. Al vroeg ontstond een kopgroep van zo’n twintig rensters met daarin ook Wiebes. Ze werden weer opgeslokt door het peloton. In de finale bleef DSM alert. Suzanne Andersen nam Wiebes op sleeptouw en de Mijdrechtse maakte het vakkundig af.

‘We wisten dat het een koers voor ons zou kunnen worden,’ verklaarde Wiebes na afloop. ‘De sprint verliep behoorlijk chaotisch, maar het team deed geweldig werk om me in een goede positie te brengen. Het is een heel fijn gevoel om voor hen te winnen. We zijn dit jaar al een paar jaar dichtbij  geweest, geweldig dat het vandaag eindelijk lukte.’ De Utrechtse Belle de Gast van Parkhotel Valkenburg reed de koers ook uit en finishte op plaats 48.

 

Van Schip

Bij de mannen zat Jan-Willem van Schip van BEAT Cycling in de voorste groep van een man of dertig, maar in de sprint kon hij zich niet mengen om de ereplaatsen. De Schalkwijker eindigde als vijftiende. De Belg Jasper Philipsen won.