Lorena Wiebes kampioen, brons voor Marijn van den Berg op NK

Wielrennen Hans van Ommeren

Lorena Wiebes is na een enerverende finale Nederlands kampioen wielrennen geworden. Even leek het erop dat de pas 20-jarige Mijdrechtse slechts om zilver zou strijden in finishplaats Ede, maar een aanval van Annemiek van Vleuten kostte vluchter Lucinda Brand de kop en bracht Wiebes in een zetel. Bij de beloften pakte Marijn van den Berg uit De Meern brons.

Lorena Wiebes. Foto: Parkhotel Valkenburg

In een bloedheet Ede hielden de favorieten bij de vrouwen zich geruime tijd koest. Maar toen de finale van de 126 kilometer lange strijd om de NK-medailles eenmaal aanbrak, was het tamelijk rustige koersverloop daarvoor prompt vergeten.

Kirstie van Haaften was de allereerste aanvaller. De renster uit De Meern mocht van het peloton een minuut voorsprong nemen. Van Haaften, die rijdt bij het Belgische Health Mate – Ladies Team, is ook op de baan een meer dan verdienstelijk renster en gaat namens Nederland naar de Europese kampioenschappen onder 23. Dat EK is in Gent en wel van 9 tot en met 14 juli.

Dat Van Haaftens vlucht op het NK niet zou stand houden was iedereen wel duidelijk, maar daarom niet minder dapper. Het peloton bleef rustig voort pedaleren totdat zich een kopgroep van acht rensters had gevormd. Daarin Ellen van Dijk en een sterk rijdende Floortje Mackaij, vorig jaar nog ploeggenoten bij Sunweb, alvorens Van Dijk verkaste naar het Amerikaanse Trek-Segafredo. Op kop van het peloton hadden zich maar liefst een stuk of tien rensters van Parkhotel Valkenburg genesteld, die hoopten de vluchters nog op tijd te kunnen achterhalen om hun topsprinter Lorena Wiebes te lanceren.

 

Van Vleuten

Dat lukte, maar vooral dankzij een aanval van Annemiek van Vleuten. Zo’n 10 kilometer voor de finish nam de Utrechtse van geboorte, nu woonachtig in Wageningen, het voortouw. Ze snelde naar voren, verhoogde het tempo en denderde naar de kopgroep, met in haar kielzog onder meer de huidige wereldkampioene Anna van der Breggen en oud-wereldkampioene Marianne Vos. Ook Lorena Wiebes was meegeglipt, de rest van haar ploeg was evenals het restant van het uitgedunde peloton, gekraakt.

De koers bereikte haar kookpunt toen Ellen van Dijk er vandoor ging. De locomotief uit Woerden kreeg echter geen ruimte en Lucinda Brand zag haar kans schoon. Ze leek op de nationale titel af te stevenen ware het niet dat opnieuw Van Vleuten zich niet bij de situatie neerlegde, ook al zou ze kansloos zijn in de sprint.

Vooral tegen Wiebes, zoals iedereen in de laatste meters zou ondervinden. Nadat Brand door Van Vleuten was teruggepakt stormde een handvol vrouwen op de finish af, dromend van die speciale trui. Op een na waren ze allemaal kansloos, bijna achteloos pakte Wiebes fietslengtes voorsprong. Nederlands kampioen, een week na haar titel op de Europese Spelen, het is typerend voor de progressie die de Mijdrechtse het laatste jaar heeft doorgemaakt. Bovendien laat ze zien meer te kunnen dan alleen sprinten.  Het NK was zaterdag, mede door de tropische omstandigheden en het glooiende parcours, een loodzware koers. Marianne Vos werd tweede, Amy Pieters derde, Annemiek van Vleuten vierde, Ellen van Dijk vijfde en Floortje Mackaij zevende. Kirstie van Haaften haalde de finish niet.

 

Marijn van den Berg

Voor Marijn van den Berg voelde het brons bij de beloften als een hoofdprijs. De renner uit De Meern  zag zijn ploeggenoot David Dekker van Metec Nederlands kampioen worden na een tamelijk saaie koers. Er waren wat ontsnappingen geweest, met onder meer zijn oudere broer Lars van den Berg, maar uiteindelijk bleef het peloton intact en mondde de koers uit in de massasprint. David Dekker, zoon van oud-prof Erik Dekker, toonde zich in de licht oplopende finishstraat de rapste. Nils Eekhof van de opleidingsploeg van Sunweb pakte het zilver, een blije Marijn van den Berg het brons.