Lorena Wiebes kan week voor start Tour NK-titel verdedigen

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes kan dit jaar haar nationale titel toch verdedigen. De KNWU heeft besloten een week voor de start van de Tour de France het NK te houden rond de VAM-berg nabij het Drentse Wijster. Daar kan op een parcours van 7,3 kilometer voldaan worden aan alle per 1 juli geldende regels ten aanzien van het coronavirus. KNWU-directeur Thorwald Venenberg is blij met de uitkomst van het overleg met de organisatie.

Nadat de nationale titelstrijd niet door kon gaan op de geplande data in juni werd aanvankelijk naar een vervangende datum in september gekeken. Voorwaarde voor de KNWU was dat dit niet tot verdringing van andere evenementen zou leiden. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen voor sportevenementen is er nu de mogelijkheid het NK te houden op 21, 22 en 23 augustus.

Algemeen directeur Veneberg van de KNWU reageert verheugd: ‘Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. We hebben meegewogen dat dit NK met name voor de continentale teams en de vrouwenploegen een belangrijk moment is om exposure te genereren voor hun sponsors. Zeker nu er enkele maanden geen wedstrijden plaats vonden.’

Het NK is alleen voor de profs – mannen en vrouwen – en de beloftemannen. Bij de mannen werd vorig jaar in Ede Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep) nationaal kampioen. Bij de vrouwen greep Lorena Wiebes, sinds kort rijdend voor Team Sunweb het goud en bij de beloften David Dekker (Metec), de zoon van oud-prof Erik Dekker. Marijn van den Berg uit De Meern werd in die categorie derde.