Lorena Wiebes pakt eerste gele trui op Champs-Elysées

Wielrennen Hans van Ommeren

Het hele seizoen droomde Lorena Wiebes van zondag 24 juli. Op de Champs-Elysées, de heilige avenue in Parijs, moest het gebeuren wanneer de Tour de France voor vrouwen die middag van start ging. Bij ritwinst zou ze tevens de gele trui pakken. De Mijdrechtse maakte het volledig waar. Met ruim een fietslengte voorsprong versloeg ze Marianne Vos, terwijl de Belgische Lotte Kopecky als nummer drie op nog veel grotere afstand de finish passeerde.

De 23-jarige Wiebes vertrekt aan het eind van dit seizoen naar een van de sterkste ploegen in de Women’s WorldTour, het Nederlandse SD Worx. Een ploeg met een dikke buidel want Wiebes heeft nog een doorlopend contract bij DSM. Of ze bij SD Worx waar veel meer toppers huizen dezelfde steun zal krijgen als bij haar huidige ploeg? In Parijs bleek eens te meer dat bij DSM alles om Wiebes draait. Haar ploeggenoten maakten uitlooppogingen onschadelijk en loodsten haar heelhuids naar de finale.

Wiebes bedankte dan ook omstandig het werk van het team. Het afmaken moest ze zelf doen en dat deed ze zoals het een topsprintster betaamt. Haar ultieme versnelling was Marianne Vos, een van de rensters die al jaren pleit voor een vrouwen-Tour, te machtig.

Vos bevindt zich in de herfst van haar carrière. Toch zal ze de komende week azen op een ritzege. De Tour de France Femmes 2022 duurt acht dagen. Het parcours wordt almaar lastiger met als klapstuk zaterdag en zondag twee zware bergetappes in de Vogezen.

Op de Champs-Elysées was zondagmiddag, voor de finish van de mannen-Tour, de ouverture van de Tour de France Femmes. Niet verwonderlijk was dat menig renster graag in beeld wilde komen. Zoals Mischa Bredewold uit Hoogland. Op de steentjes reed ze eventjes uit voor het peloton, waarmee ze de kleuren van haar ploeg Parkhotel-Valkenburg over de hele wereld uitdroeg. Ellen van Dijk uit Woerden bewaarde haar energie tot de slotkilometer. Ze hield het tempo hoog zodat ploeggenote Elisa Balsamo voor de gele trui kon sprinten. De Italiaanse wereldkampioene had echter buiten Lorena Wiebes gerekend, het sprintfenomeen uit Het Groene Hart, en werd slechts zevende.