Lorena Wiebes wint met veel machtsvertoon in Drenthe

Wielrennen Redactie

En dat is twee zal Lorena Wiebes gedacht hebben toen ze met fietslengtes voorsprong als eerste over de streep ging in de Ronde van Drenthe. Twee, in die zin dat het haar tweede zege van het seizoen was. Twee ook voor wat betreft de klassieker in het oosten van het land. Vorig jaar was de Mijdrechtse ook al de snelste in Drenthe. Dat het een koers is met internationale statuur bleek wel uit de twee rensters die Wiebes op het podium flankeerden.

Wereldkampioene Elisa Balsamo werd tweede, Lotte Kopecky, winnares van de Strade Bianche, derde. De Italiaanse was in de finale op sleeptouw genomen door een sterk rijdende Ellen van Dijk. De in het parcours opgenomen VAM-berg diende nu eens niet als scherprechter. Er reden wel groepjes weg, maar telkens kwam er een hergroepering tot stand. De VAM-berg moest viermaal bedwongen worden. Op de eerste beklimming trok Van Dijk het peloton uit elkaar en bij de derde beklimming sloeg ze samen met stadgenote Floortje Mackaij, Elena Cecchini en Romy Kasper een gaatje. Ook deze ontsnaping was geen lang leven beschoren.

Dat gold ook voor de poging van de Zwitserse Marlen Reusser die zich met onder meer Mischa Bredewold losrukte uit de overgebleven groep. Trek-Segrafredo mikte echter op een eindsprint en alles kwam weer bij elkaar. Van Dijk bracht Balsamo voorbeeldig naar de finish, alleen was de power van Wiebes iedereen te machtig in de Nederlandse koers die deel uitmaakt van de World Tour.

Klasseringen rensters uit de regio: 17. Ellen van Dijk (Woerden) op 0.01; 32. Floortje Mackaij (Woerden) op 0.01; 39. Mischa Bredewold (Hoogland) op 1.41; 62. Eline van Rooijen (Woerden) op 6.58; 67. Kirstie van Haaften (De Meern) op 6.58.