Lotte Hosper ontspannen naar EJK in Rusland

Zwemmen

Begin juli verschijnt de Utrechtse Lotte Hosper aan de start bij de Europese Jeugdkampioenschappen Zwemmen in Rusland. 'De limieten die ik nu heb zijn 50m vlinderslag, 200m wisselslag, 200m vlinderslag, 100m vlinderslag en 100m rugslag, maar ik mag misschien ook starten op de 200m rugslag en de 400m wisselslag, omdat ik daarvoor bijna de limieten gezwommen heb’, geeft de 16-jarige Lotte aan.

Dat ze in Kazan op de 50m vlinderslag zal starten, is een zekerheid. Op de 200m vlinderslag ligt voor het zwemtalent ook een kans, aangezien het haar beste discipline is. Tijdens de Antwerp Diamond Swimming Race zwom ze met een tijd van 2.14.39 het Nederlands record tot 17 jaar op deze afstand uit de boeken, dat sinds juni 2010 op naam stond van Sharon van Rouwendaal. Een tijd waarmee Hosper zich plaatst voor het EJK. Toch vindt ze dat het nog harder moet kunnen. ‘Een tijd van onder de 2.12.00 moet zeker mogelijk zijn.’

Ook op de 400m wisselslag maakte ze indruk. Met een tijd van 4.53.49 zwom ze naar een eerste plek en nieuw Nederlands record, dat sinds 1985 op naam stond van Mildred Muis. Ze bleef slechts 0,6 seconde verwijderd van de limiet die haar ook op die afstand een ticket voor Kazan zou opleveren. ‘Ik ga er van uit dat ik nog harder kan’, zegt ze resoluut. ‘Van mijn beste tijd tot dan toe heb ik al vijf en een halve seconde afgehaald, dus die limiet moet ik ook kunnen zwemmen.’

Ze wil zo snel mogelijk door het water waarbij zowel de tijd als plek belangrijk zijn voor haar. ‘Het is voor mij geslaagd wanneer mijn tijd goed is, maar uiteraard wil ik graag op het podium komen. Om in Rusland te zwemmen bij het EJK is natuurlijk al erg cool. Mijn trainingsgenootje Femke Spiering gaat ook naar het EJK. Wij zijn vriendinnen, maar in het zwembad elkaars concurrenten. Doordat wij elkaar goed tegenstand bieden, gaan wij ook harder door het water.’

 

Trainen

De afgelopen weken was het nog iedere ochtend om 04.30 uur opstaan en om 05.00 uur naar het zwembad, maar nu wordt de training aangepast richting Kazan. ‘Dat is ook wel even lekker. Zwemmen is mijn grote passie. Dit doe ik al tien jaar maar even wat aanpassingen in aanloop naar een groot toernooi is wel fijn. Bij de KNZB, mijn club en onder trainer Robin van Aggele, wil ik steeds sneller gaan.’ Druk of spanning voelt ze niet. ‘Geen idee hoe ik me voel voor de wedstrijd zelf maar nu vind ik het vooral leuk. Je moet het ook niet te spannend voor je zelf maken.’

Recentelijk kon de vlag uit nadat haar mavodiploma werd behaald, het zorgde ervoor dat de in Leidsche Rijn woonachtige zwemster nu rustig toe kan werken richting Rusland. Dat ze haar diploma-uitreiking op school mist is spijtig, maar het EJK dat van 3 tot en met 7 juli plaatsvindt, laat ze er zeker niet voor schieten. ‘Jammer dat ik niet met mijn vriendinnen mijn diploma op kan halen. Dan moeten ze het maar opsturen’, lacht ze.

 

 

Talentboek

Talentboek

Talentboek is een website voor crowdfunding van het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Het is hét podium in Nederland waar sporttalenten zichzelf professioneel kunnen presenteren om zo in contact te komen met mogelijke donateurs. Op Talentboek kunnen de sporttalenten, teams of groepen aangeven wat ze nodig hebben om hun ambities waar te maken en hiervoor donaties ontvangen.

Talentboek is bedoeld voor sporttalenten (tot en met 24 jaar) met een NOC*NSF-status of een ‘bondsstatus’. Een NOC*NSF-status staat geregistreerd in de database van NOC*NSF en een ‘bondsstatus’ houdt in dat het talent aan een NK, EK of WK heeft deelgenomen of gaat deelnemen in het jaar van registratie.

Speciaal voor het ondersteunen van Utrechts sporttalent hebben de gemeente Utrecht en SportUtrecht een eigen partnerpagina ontwikkeld. Op deze pagina kunnen sporttalenten en teams, sportend en/of wonend in de stad Utrecht, een Utrecht-badge aanvragen en direct aan de slag met een eigen crowdfunding-campagne. Talentboek Utrecht geeft op die manier dat financiële steuntje in de rug dat een talent goed kan gebruiken op weg naar de top.

Wilt u Lotte Hosper steunen in haar jacht naar Europese medailles, kijk dan op haar profiel in het Talentboek.