Luka Mezgec wint massasprint in Veenendaal Veenendaal Classic

Wielrennen Redactie Utrechtse Sportkrant

Luka Mezgec heeft vrijdag de 32ste editie van de wielerklassieker Veenendaal - Veenendaal op zijn naam geschreven. De rappe Sloveen van Orica Scott toonde zich de sterkste in een massasprint. Wouter Wippert (Cannondale Drapac) was de eerstgeklopte, terwijl ook Moreno Hofland van de Belgische formatie Lotto Soudal het podium haalde.

Ondanks de heuvels die in de 200 kilometer lange route waren opgenomen zoals de Posbank bij Arnhem en de Grebbeberg en het Paardenveld bij Rhenen was de verwachting dat de Veenendaal Veenendaal Classic, zoals de koers dit jaar officieel heet, zou uitmonden in een bal voor de sprinters.

Dat gebeurde ook, al kleurde een kopgroep van oorspronkelijk negen renners lange tijd het koersverloop. Het peloton liet de vluchters een tijdje spartelen om ze vervolgens druppelsgewijs in de kraag te grijpen. De Zwitser Lukas Spengler hield het nog het langst vol. Ryan Mullen voegde zich in de slotkilometers nog bij hem, maar hun dappere poging was gedoemd te mislukken.

Enkele renners probeerden in de finale nog weg te komen zoals Lars Boom van LottoNL-Jumbo. De sprintersploegen reageerden evenwel attent en hielden de groep gesloten. Mezgec zorgde ervoor dat hij in de laatste bocht voordat de Kerkewijk werd opgedraaid in riante positie zat en maakte het bekwaam af. Hofland toonde zich teleurgesteld.

De sprinter van Lotto Soudal moest al zijn krachten aanspreken om nog als derde te finishen. ‘Ik zat eigenlijk een beetje te ver van achteren, waardoor het me misschien te veel energie heeft gekost om naar voren te rijden. Maar Mezgec was vandaag duidelijk te sterk vandaag.’ Tweevoudig winnaar Dylan Groenewegen liet dit jaar verstek gaan in Veenendaal.

De organisatie hoopt de Veenendaal Veenendaal Classic  in de toekomst naar een hoger niveau te tillen en dezelfde status te verwerven als de belangrijkste eendagswedstrijd in Nederland, de Amstel Gold Race.

.