Luuk Baselmans slaat toe in laatste ronde van het OKU

Schaken Redactie

Luuk Baselmans is winnaar geworden van het open schaakkampioenschap van Utrecht (OKU). In de laatste ronde nestelde de 20-jarige Tilburger zich naast topfavoriet Hugo ten Hertog die lange tijd aan de leiding ging. Baselmans versloeg good-old Anton Rosmuller, terwijl Ten Hertog niet verder kwam dan remise tegen Khoi Pham. Daarmee kwamen beiden op vijf punten. Op grond van de de reglementen werd Baselmans tot winnaar uitgeroepen.

De 47ste editie van het weekendtoernooi van schaakvereniging Paul Keres was in rap tempo volgeboekt. Twee jaar kon het OKU vanwege de coronamaatregelen niet worden gehouden en de schakers trappelden van ongeduld om gedurende drie dagen de degens met elkaar te kruisen. Er waren meer dan tweehonderd deelnemers, terwijl tegelijkertijd het toernooi de Utrechtse Meesters zijn climax beleefde. Lars Ootes schreef dit invitatietoernooi op zijn naam, voor Demre Kerigan en de Oekrainer Mykhailo Dorokhin.

Door het slot van de Utrechtse Meesters ontbraken enkele topschakers op het OKU. Daar gold grootmeester Hugo ten Hertog, in 2019 de laatste winnaar, als topfavoriet voor de eindzege. De Utrechter maakte dat ook lange tijd waar door zijn eerste vier partijen – van de zes in totaal – winnend af te sluiten. Pas in de vijfde fronde stuitte hij op tegenstand van formaat en wel van Luuk Baselmans.

In de slotronde lukte het Ten Hertog niet zijn stelling naar winst te voeren en Baselmans greep zijn kans. Hij versloeg Rosmuller, zonder twijfel een van de oudste deelnemers, en kroonde zich tot winnaar.

Voor Rosmuller, 46 (!) jaar geleden al winnaar van het OKU, was het de enige nederlaag. Hij kon dan ook terugzien op een geslaagd toernooi en eindigde als achtste. De derde plaats was voor Arthur de Winter.

Het OKU werd voor het eerst gehouden in het LIFE-gebouw op Papendorp waar hoofdsponsor Berenschot gevestigd is. Er waren tevens nevenactiviteiten zoals een jeugdevent. De kinderen vermaakten zich met een simultaan, weggeefschaak en toernooitjes, maar ook met een kickbox-clinic. De schaakclubs Moira-Domtoren, Oud Zuylen Utrecht, Magnus en Kasteel Lekstroom participeerden in de organisatie van deze noviteit die zonder twijfel navolging zal vinden.