Mannen onder 12 winnen eerste wedstrijd EK Honkbal

Honkbal/Softbal Veronique Rap

Spelers uit 9 verschillende landen, volle tribunes en het Wilhelmus: het EK honkbal onder 12 is gestart op Sportpark De Paperclip in Leidsche Rijn. De Nederlandse jongens wisten direct hun eerste wedstrijd te winnen van regerend Europees Kampioen Duitsland: 12-5.

Bij aankomst is het gezellig druk. Overal rennen jongens in het tenue van hun land. Ze komen uit Italië, Polen, Oekraïne en Frankrijk. Ze gooien met een bal en rennen achter elkaar aan. Het is duidelijk dat ze ergens op wachten. Ook op het veld wordt ingegooid en warmgeslagen.

 

Nederland presteert goed in deze sport,
maar de sport is nog altijd niet erg groot
met iets meer dan 21.000 leden voor de KNBSB’

 

Daar is het Nederlandse team onder 12 actief (U12). Ze zijn gekleed in de kenmerkende honkbalbroeken: een soort lange pantalon, waarbij de handschoenen uit de achterzak steken. Hoewel de jongens aan de kant met name de tijd verdrijven met rennen en gooien, zijn de jongens op het veld al serieus bezig. Binnen een half uur start namelijk hun eerste wedstrijd op het EK.

 

Eerste bal voor de wethouder

Hoe jong ook, de jongens gedragen zich al als echter profs: even de baseball cap aanraken voor het gooien van de bal, de bal nog even in de handschoen slaan en met de voeten oneffenheden in het gravel corrigeren.

Na deze routine is het bijna tijd voor de wedstrijd. En hoewel er overdag al drie wedstrijden zijn gespeeld is de openingsceremonie naar de avond verplaatst voorafgaand aan de wedstrijd van het Nederlandse team.

Gezien de hoeveelheid publiek lijkt dat een goede keuze; de hekken rondom het veld staan vol met ouders en kinderen. Ook de tribunes zijn goed gevuld met in totaal circa 300 toeschouwers. Het wordt steeds drukker met mensen die na hun werkdag snel naar het Nederlandse team komen kijken.

Nadat de nieuwe lijnen zijn gezet start de openingsceremonie. De teams worden één voor één het veld op geroepen. Daarna mag de Utrechtse wethouder sport Paulus Jansen de eerste bal werpen. Met een stuiter wordt deze gevangen door de Nederlandse catcher.

 

Nederland verslaat titelverdediger

De wedstrijd start met de volksliederen van Nederland en na wat haperingen ook die van Duitsland. Het Nederlandse team is als eerste aan slag.

Bij de derde worp gaat de bal een heel eind het veld in en kan slagman Miquel Willem direct door naar de derde honk: een perfecte start voor het Nederlandse team. Deze start wordt door de pupillen van coaches Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemeij uiteindelijk uitgebouwd tot een 12-5 overwinning.

De Utrechtse speler Dieudionne van Zoelen (UVV) kwam maandag nog niet in actie.

 

Programma

Woensdag om 18.00 uur spelen de heren hun tweede wedstrijd, dit keer treffen ze Oostenrijk. Vrijdag speelt Nederland om 18.00 uur tegen Frankrijk. Toegang tot het EK honkbal op het terrein van UVV honkbal is gratis en een bezoek is ten zeerste aan te raden. De finale wordt gespeeld op zaterdag 15 juli.

 

De Utrechtse Sportkrant volgt dit evenement en brengt deze week meer nieuws over het EK honkbal onder 12. Houd onze website en sociale media in de gaten.