Mannen OKT waterpolo naar februari 2021 verplaatst

Waterpolo Redactie

Vandaag werd bekend gemaakt dat het eerder uitgestelde mannen waterpolo Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) definitief naar 2021 verplaatst zal worden. In het Nederlandse team speelt Pascal Janssen die recentelijk nog het Utrechtse UZSC verliet om volgend seizoen voor De Zaan uit te komen, waar hij mede-international Thomas Lucas uit Amersfoort zal treffen. Het OKT voor de waterpolomannen zal volgend jaar van 14 tot en met 21 februari in Rotterdam gehouden worden.

Het OKT was in eerste instantie uitgesteld van eind maart naar begin juni. Toen de Spelen daarna ook werden verplaatst naar 2021, is voor het OKT uiteindelijk voor 14-21 februari 2021 gekozen. De opzet van het toernooi blijft vooralsnog hetzelfde, maar dit is onder voorbehoud van de ontwikkeling van het coronavirus. Op het OKT is een laatste ticket voor de Olympische Spelen te vergeven.

Nederland moet dus als beste uit de bus komen om deze laatste strohalm voor een Olympisch ticket te grijpen. In het voorlopig programma moest Nederland het in de poulefase opnemen tegen Kroatië, Frankrijk, Roemenië, Duitsland en Rusland. Overige deelnemende landen die meedingen naar een ticket zijn Georgië, Canada, Turkije, Griekenland, Brazilië en Montenegro. De Nederlandse waterpolomannen wonnen tweemaal eerder een medaille op de Spelen, maar die successen zijn van lang geleden: zowel in 1948 als in 1976 was het brons. De huidige ploeg staat onder leiding van oud-international Harry van der Meer. De waterpolomannen liepen op een haar na kwalificatie voor Rio 2016 mis en hebben nu het vizier gericht op Tokio 2020/2021.

Van der Meer laat via de bond weten dat hij blij is met de nieuwe datum van het OKT: ‘Wij waren in maart al volop in voorbereiding op Rotterdam en hadden heel veel zin om voor eigen publiek te spelen. Als spelers en staf vinden wij het daarom wel ontzettend mooi dat de KNZB, Zwemcentrum Rotterdam, Rotterdam Topsport en alle andere betrokken partijen, professionals en vrijwilligers bereid zijn het OKT een jaar later alsnog te organiseren. Ook voor hen was het natuurlijk een enorme domper dat het toernooi last minute werd afgeblazen. Des te mooier dat er nu duidelijkheid is over een nieuwe datum. Wij gaan nu op weg naar februari 2021. Dan gaan we uiteraard alsnog proberen die hele kleine kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen te benutten.’

 

Vrouwen OKT

In het Nederlandse vrouwenteam speelt onder meer UZSC-waterpoloster Dagmar Genee. Het OKT van de waterpolovrouwen in het Italiaanse Triëst, waar nog twee tickets voor Tokio te verdienen zijn, was in eerste instantie verplaatst van 8-15 maart naar 17-24 mei. Dit toernooi zal nu hoogstwaarschijnlijk in januari 2021 worden gehouden, alhoewel de FINA de exacte speeldata en -locatie nog niet heeft bevestigd. De Nederlandse waterpolovrouwen nemen het in de groepsfase van het OKT in Triëst op tegen Frankrijk, Italië en Slowakije. De andere poule bestaat uit Griekenland, Hongarije, Israël en Nieuw-Zeeland. De nummers 1 t/m 4 van beide poules gaan door naar de kwartfinales en de winnaars van de halve finales plaatsen zich vervolgens voor de Olympische Spelen van Tokio.

Het aangepaste programma en meer actuele informatie zullen naar verwachting in het najaar worden gepubliceerd op www.oktwaterpolo2020.nl