Mannenteam Cito volleybal trekt zich terug uit Topdivisie

Volleybal Redactie

Het eerste mannenteam van het Zeister Cito heeft zich moeten terugtrekken uit de Topdivisie. De club is er niet in geslaagd een team op de been te brengen dat kan meedoen op het tweede niveau van Nederland. Thijs Pietersen, aanvoerder van het uiteengevallen team en mediavoorlichter bij Cito en de NeVoBo, legt uit.

Op de website van de club laat hij weten:

Logo

‘Tot vijf jaar geleden speelde Cito in de eerste divisie. Met een vaste groep spelers, herkenbaar voor het Zeister publiek, draaide het mee in de top van de eerste divisie. Het is lang geleden sinds voor het laatst een speler uit eigen jeugd de stap naar het eerste maakte, maar de aantrekkingskracht van het team was altijd sterk genoeg om goede volleyballers van buitenaf naar Zeist te halen. Een deel van deze spelers bleef lang voor Cito spelen en werd zo onderdeel van de club. Vijf jaar geleden kreeg Cito de kans om naar de Topdivisie te promoveren en met trainer/coach Paul van der Ven werd dit avontuur aangegaan. De entourage tijdens de thuiswedstrijden werd flink verbeterd, zo ging het eerste team op het centre court spelen.

Een DJ en speaker zorgden voor een geweldige sfeer en zo heeft Cito 55 prachtige Topdivisieduels in sporthal De Koppeling mogen spelen. Nadat een groot deel van de kern van het eerste team was gestopt en een stapje terugdeed naar het tweede, werd het per seizoen lastiger om een sterk team te formeren. Zonder eigen jongensjeugd en zonder samenhang in de herenlijn, hing het gevaar van een uiteenvallend team al enige tijd in de lucht.’

Deze zomer vertrokken bovendien enkele sterke spelers en ondanks veel inzet is het de club niet gelukt om nieuwe spelers aan te trekken. In het mannenvolleybal heerst schaarste, en veel clubs in de provincie Utrecht vissen in dezelfde vijver. ‘Ongeveer de helft van het team wilde mogelijk doorgaan, maar dat is te weinig om aan het nieuwe seizoen te beginnen. De afgelopen week is nog getracht om een combinatieteam te maken met het tweede team, maar de spelers uit dit team kunnen begrijpelijkerwijs niet de commitment geven, die bij Topdivisievolleybal hoort. Toen de deadline voor terugtrekking naderde, bleef alleen stoppen over als optie. Na vele prachtige jaren is het, in ieder geval voor dit seizoen, aldus over met topvolleybal in Zeist.’

 

Tweede team landelijk

Het tweede team speelt aankomend seizoen in de Tweede divisie, op het vierde niveau in Nederland. Voor de club CITO is het zaak om in de toekomst weer te gaan bouwen aan een sterk en prestatiegericht eerste herenteam. De Tweede divisie kan hier een goed startpunt voor zijn.

De 160 leden tellende Zeister volleybalvereniging blijft op landelijk niveau nog wel actief in de tweede divisie met Cito 2 en op regionaal niveau met vier vrouwen-, drie mannen- en zeven jeugdteams.