Marco Cabo: ‘Feyenoord in een vol stadion, dat was ik niet gewend’

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht speler, als introductie van de spelers op die positie. Deze maand: Marco Cabo, de speler die op 19-jarige leeftijd in het betaalde voetbal debuteert.

Het is niet meer het Velox, dat met zelf opgeleide spelers naar de top van het Nederlandse voetbal klimt. Nee, het zijn spelers van de tweede garnituur van elders die in 1970 onder de jonge trainer Bert Jacobs van de tweede naar de eerste divisie promoveren.

Voor het eerst is zelfs een buitenlander gecontracteerd. Een internationaal nog wel, topscorer Bizzy Klein van Luxemburg. Met Heerenveen en FC Wageningen stijgen de geel-zwarten een klasse. Het feest wordt gevierd, nog onwetend van de naderende fusie. De gelijkmaker van Johan Engelsman tegen RBC is het laatste doelpunt van Velox in het betaalde voetbal, het winnende doelpunt van de Roosendalers in de slotminuut de laatste tegentreffer.

Tonny Adam, Cees van den Berg, Marco Cabo, Ton de Hoogt, Emiel Kok, Gerrit Langerak, Theo Polfiet en Harry Suvee tekenen een maand later een contract bij de fusieclub. Van hen halen Adam en Kok het eerste niet. De optredens in de eredivisie van Van den Berg (2), De Hoogt (3), Langerak (7) en Polfliet (3) zijn beperkt. Doelman Harry Suvee staat 33 keer onder de lat. De enige die uitgroeit tot vaste kracht is middenvelder Marco Cabo, in 1970 22 jaar jong. Hij komt tot 253 wedstrijden voor de FC in de eredivisie, een aantal dat alleen door Jan-Willem van Ede, Leo van Veen, Jean-Paul de Jong, Ton de Kruyk en Herman Verrips wordt overtroffen.

 

Marco Cabo
Cabo debuteert op 19-jarige leeftijd in het betaalde voetbal. Op 15 mei 1967 is RCH (Heemstede) de laatste tegenstander in de competitie. In de met 3-2 gewonnen uitwedstrijd zorgen Kobus Lissenberg, Marco Cabo en Joop van Maurik voor de doelpunten. Een seizoen later degradeert Velox naar de tweede divisie. De doelcijfers zijn veelzeggend: 27 voor en 77 tegen.
De nieuwe FC-trainer Bert Jacobs kent de kwaliteiten van Cabo. Die bevestigt zijn klasse in de eerste officiële wedstrijd voor de beker tegen Eindhoven. Het wordt 3-1 met twee doelpunten van de voormalige Velox-speler. In de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord staat hij in de basis, links op het middenveld. ‘Feyenoord in een vol stadion. Dat was ik niet gewend. Ik speelde bij Velox in de tweede divisie voor 1100 man’, zegt de draver op links later.

Na vier duels in de basis valt hij uit met een blessure, is nog een keer wissel en dan knapt er iets in zijn rechterbeen. Operatief ingrijpen van dokter Strikwerda lijkt een einde te maken aan de lijdensweg, zo lezen we in het FC Utrecht Voetbaljaarboek. Op de trainingen blijkt dat Cabo niet voluit kans sprinten. Pas in de laatste fase van het eerste seizoen is hij weer beschikbaar.

Zijn vader was toen als supporter al afgehaakt. ’Een echte Velox-man’, zegt Cabo in het jubileumnummer van het UN bij het 35-jarige bestaan. ‘Hij had een geel-zwarte bril. Hij ging één keer kijken toen FC Utrecht thuis moest spelen tegen Feyenoord. Werd zijn fiets gestolen. Ook dat nog. Hij is nooit meer geweest.’

Oktober 1971 maakt Marco Cabo tegen Vitesse (5-1 winst) zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Hij komt tot een totaal van 23 in 10 seizoenen. Na het kwakkeljaar speelt hij het tweede, derde en vierde seizoen onder Jacobs bijna alles. Daar ziet het niet naar uit bij het begin van het seizoen in 1972. Bij FC Utrecht zijn John Steen Olsen, Jorgen Henriksen, Karel Bonsink, Finn Seeman, Cor Hildebrand, Hans van Huissteden en nieuwkomer André Hulshorst full prof en dat willen Leo van Veen, Co Adriaanse en Marco Cabo ook wel. De ‘bende van drie’ weigert te tekenen. Bert Jacobs stuurt ze weg uit het trainingskamp in Hoogeveen. De sleutel van het trainingsveld krijgen ze mee, zodat ze hun conditie in Utrecht op peil kunnen houden. Voorzitter Ad Koppen van de supportersvereniging wil financieel bijspringen, maar daar voelt het bestuur niet voor. De spelers krijgen hun zin en verlengen hun contract.

 

Concurrentie op het middenveld

Na vier jaar Bert Jacobs, 1,5 jaar Jan Rab en 4,5 jaar Han Berger is het over voor Marco Cabo. Slechts twee keer staat hij in de basis in zijn laatste jaar in Utrechtse dienst, vijfmaal is hij invaller. In het eerste seizoen kan de trainer voor het middenveld kiezen uit acht spelers voor drie posities. Nu heeft de ploeg Willem van Hanegem onder contract en zijn Ton de Kruyk, Gerard Tervoort, Jan van Staa, Frans Adelaar en Jan Streuer de spelers waarmee de 32- jarige Cabo moet concurreren. Het shirt van de fusieclub draagt hij op 13 februari 1980 voor het laatst. In de derde ronde van de beker is AZ in Alkmaar de tegenstander. Van de spelers bij aanvang van de fusie is dan alleen Leo van Veen nog in dienst van de FC.

Cabo gaat aan de slag bij SC Amersfoort. Een succes wordt het niet. Het water staat de club aan de lippen en in 1982 valt het doek voor het betaalde voetbal in Amersfoort. Na 17 wedstrijden wordt de club failliet verklaard. Marco Cabo is dan al opgestapt omdat de club zijn financiële afspraken niet nakomt. Hij is opgeleid als apotheker maar gaat aan de slag in de horeca. Van 1986 tot 2004 is hij directeur van restaurant De Vier Balken in Haarzuilens.

 


Neem ook deel aan de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. Is Cabo de beste linkermiddenvelder of kies je voor een ander? Laat je stem horen.