Marijn van den Berg blijft dromen

Wielrennen Hans van Ommeren

Twee WK’s heeft hij er al opzitten, toch is Marijn van den Berg nog pas 20 jaar. Hij is een van de Nederlandse wielerbeloften, maar beseft terdege hoe moordend de concurrentie is bij het zetten van die laatste stap, de stap naar een profploeg. Want dat is wat hij al jaren voor ogen heeft: beroepsrenner worden.

Om wat achter de hand te hebben wanneer die droom niet uitkomt wedt de renner uit De Meern niet op één paard. Feitelijk zelfs op drie.

Hij heeft inmiddels een vakdiploma voor de horeca op zak en runt daarnaast met zijn broers een eigen online bedrijfje in de schoenenbranche. Wat de toekomst ook zal brengen, Van den Berg kan alle kanten op. Het laatstgehouden WK in Yorkshire had een mooie etalage kunnen zijn, maar liep uit op een sof. Een sof voor de Nederlandse ploeg in zijn geheel, want een kwartier lang werd het goud bejubeld van Nils Eekhoff. Tot de onheilstijding kwam dat de Nederlander vanwege stayeren gediskwalificeerd was. Die zaak gaat nog een staartje krijgen want onlangs besloot Eekhoff, met steun van de KNWU, dat besluit aan te vechten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De selectie van Marijn van den Berg voor de WK-beloftenploeg kwam niet als een verrassing. Hij kende immers een ijzersterk seizoen. In het voorjaar won hij een meerdaagse wedstrijd in Polen, de Carpathian Couriers Race. Met de nationale selectie manifesteerde hij zich verschillende malen in internationale koersen en hij drong door tot de toptien van een meerdaagse wedstrijd in Tsjechië. ‘Ik ben sterker geworden, heb meer inhoud gekregen. In de winter heb ik merkbaar stappen gemaakt. Ook al is het een zware koers, op het eind heb ik nog wat over, ben ik frisser dan vorig seizoen.’

 

Allrounder

Dat mag je ook wel verwachten van een belofte (U23) die zich nog verder moet ontwikkelen, maar het is natuurlijk prettig wanneer je dat zelf kunt constateren. Van den Berg kan aardig aankomen, hij werd op het NK zelfs derde, maar een echte sprinter is hij niet. ‘Ik ben meer allrounder, terwijl mijn broer Lars de betere klimmer is.’

Beiden rijden ze voor het continentalteam Metec in Tiel, waar oud-prof Adri van Houwelingen ploegleider is. Metec heeft de laatste jaren verscheidene renners klaargestoomd voor een profcontract, met name Roompot-Nederlandse Loterij (tegenwoordig Roompot-Charles) was een gretige afnemer. Met het verdwijnen van dat procontinentale team wordt de spoeling dun voor ambitieuze Nederlandse beloften. ‘Ik heb nooit contact gehad met Roompot, maar het was natuurlijk wel een supermooie ploeg.’

 

Beetje ziek

Van den Berg sloot een kleine twee weken geleden het wegseizoen aardig af met een vijfde plaats in Olympia’s Tour, waarvan hij vorig jaar nog de slotetappe op zijn naam had geschreven. In drie van de vier etappes van de oudste Nederlandse rittenkoers eindigde hij bij de eerste tien. De eindzege kwam echter nimmer in het vizier. Wel kleurde hij de tweede (waaier)etappe en sprong tien kilometer voor de finish weg uit een kopgroep, maar werd vlak voor de finish teruggepakt. ‘Het ging niet hard genoeg. Na het kletsnatte WK ben ik een beetje ziek geworden en ik miste de absolute macht om zo’n aanval door te zetten.’

Slaagt Marijn van den Berg er niet in binnen afzienbare tijd een profcontract te bemachtigen dan kan hij altijd nog terugvallen op een baan in de horeca, met een succesvolle opleiding aan de Hotelschool in Amersfoort op zak. Vooralsnog zullen zijn gedachten echter blijven bij de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en natuurlijk de ‘eigen’ Amstel Gold Race.

 


Frans avontuur
broer Lars

Lars van den Berg in het tenue van werkgever Metec. Foto: Metec Cycling Team

Lars en Marijn van den Berg gaan na éen gezamenlijk seizoen bij Metec hun eigen weg. De oudste broer gaat volgend seizoen naar de opleidingsploeg van het Franse Groupama-FDJ. Lars hoopt daar zijn klimvaardigheden verder te ontwikkelen. Afgelopen seizoen boekte de 21-jarige renner uit De Meern een reeks goede resultaten in internationale etappekoersen waarin het flink omhoog ging. Zo werd hij tiende in de Vredeskoers en tiende in de Tour de l’Avenir.

Groupema-FDJ is een WorldTour-ploeg waar afgelopen seizoen onder meer sprinter Arnoud Démare, klimmer Thibault Pinot en de Nederlander Ramon Sinkeldam voor reden. In de opleiding van een WorldTour-ploeg zit ik in het voorportaal van de profs, zal Lars van den Berg gedacht hebben.