Marijn van den Berg boekt eerste grote internationale overwinning

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg heeft zijn eerste grote overwinning op zak. De 19-jarige wielrenner uit De Meern won zondag de Carpathian Couriers Race, een vijfdaagse etappekoers in Polen. In de tweede rit had hij de leiderstrui veroverd en verdedigde die vervolgens met succes. Veenendaler Martijn Budding greep net naast de zege in de Ronde van Overijssel.

De Carpathian Couriers Race voert het peloton behalve door Polen ook door Slowakijë en Tsjechië. De wedstrijd maakt deel uit van de Europe Tour. Metec, de ploeg van Van den Berg, was de meest succesvolle formatie met drie etappezeges. In de slotrit had de jonge Nederlander het nog zwaar te verduren. Hij had slechts vier tellen voorsprong op de Italiaan Dalla Valle, terwijl de weersomstandigheden slecht waren. Verschillende renners gaven er dan ook de brui aan. Niet Dalla Valle die echter compleet door het ijs zakte en bijna 9 minuten verloor. Ook niet Marijn van den Berg die op zijn trainingstochten door midden Nederland wel gewend is aan regen en vorig vorig jaar al blijk had gegeven van zijn grote talent door de slotetappe van Olymnpia’s Ronde te winnen. Van den Berg klasseerde zich in alle etappes bij de beste tien. Zijn slechtste resultaat was de zevende plaats. In de slotrit hield hij de schade beperkt en eindigde met 39 seconden voorsprong in het eindklassement op de Italiaan Aleotti. In 2015 werd de etappekoers gewonnen door Tim Ariesen uit Rhenen.

 

Martijn Budding

Een fractie kwam Martijn Budding tekort voor de zege in de Ronde van Overijssel. De Veenendaler werd in extremis geklopt door Nils Eekhoff. In een regenachtige finale bevond Budding zich samen met twee ploeggenoten van BEAT Cycling in een kopgroep van zeven renners die waren weggereden uit een groep van 19. Budding sprong weg met Eekhoff en kreeg in de laatste lokale omloop nog gezelschap van teamgenoot Piotr Havik, vorig jaar winnaar van deze UCI-koers. Het duo van BEAT probeerde Eekhoff te slopen door om de beurt aan te vallen, maar die kraakte niet. Budding ging de sprint als eerste aan, maar werd vlak voor de finishlijn nog gepasseerd door Eekhoff. ‘Gestreden en verloren, zeggen we dan maar. Ik had net niet meer genoeg in de benen voor de overwinning. Toch blij om er dicht bij te zijn.’

 

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle toonde in het slotweekend van de Ronde van Romandië aan dat het met zijn vorm wel goed zit. De Veenendaler maakt een goede kans opgenomen te worden in de Tour-ploeg van Sky, dat sinds 1 mei verder gaat onder de naam Team Ineos. In de voorlaatste etappe deed hij op de laatste klim kopwerk voor Geraint Thomas die derde zou worden. De rit was ingekort vanwege de slechte weersomstandigheden. Een dag later deed hij het nog eens dunnetjes over met een negentiende plaats in de afsluitende tijdrit. Beide etappes werden gewonnen door Primoz Rogliz van Jumbo-Visma. De Sloveen won ook het eindklassement en lijkt een van de voornaamste concurrenten te worden voor Tom Dumoulin in de Giro. Rogliz zal in Italie worden bijgestaan door onder meer Lennard Hofstede uit Veenendaal.

 

Jan-Willem van Schip

Jan-Willem van Schip maakte de afgelopen dagen in de Tour de Yorkshire zijn rentree in het peloton. De 24-jarige Schalkwijker was na zijn wereldtitel op de baan (puntenkoers) begonnen aan het wegseizoen, maar haalde in onder meer Gent-Wevelgem niet de finish. Zijn lichaam was duidelijk niet hersteld van alle inspanningen – Van Schip had de wintermaanden ook op de piste doorgebracht – en besloten werd niet te starten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, waarvoor hij wel op het startformulier stond namens Roompot-Charles.

In de lastige etappekoers met venijnige heuvels door het Engelse graafschap kon Van Schip aan zijn wedstrijdritme werken om de komende tijd in onder meer Belgische eendagskoersen te kunnen scoren.

 

Lorena Wiebes

Een dag heeft Lorena Wiebes mogen genieten van de leiderstrui in de sterk bezette Tour de Yorkshire voor vrouwen. De Mijdrechtse won de eerste etappe dankzij haar sterke sprint, maar werd een dag later afgelost door Marianne Vos die zowel de etappe won als het eindklassement. Wiebes haalde de finish van de tweede etappe niet en kwam dus niet in het eindklassement voor. Dat lukte wel Nina Kessler uit Breukelen, ze werd 64ste. Annemiek van Vleuten deed het na de zware klassiekers rustig aan en werd 19de in het klassement op ruim vier minuten van Vos.