Marijn van den Berg mag naar WK, Lorena Wiebes niet geselecteerd

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg mag naar het WK. De 20-jarige renner uit De Meern is opgenomen in de ploeg voor beloften, die vrijdag 27 september een afstand van ruim 190 kilometer moet overbruggen alvorens de medailles verdeeld worden. Bij de vrouwen werpt Nederland een ijzersterke ploeg in de strijd, waarin sprintfenomeen Lorena Wiebes ontbreekt.

Dat is niet zo verwonderlijk omdat het in het Engelse graafschap Yorkshire een selectief, heuvelachtig parcours betreft, maar de 20-jarige renster uit Mijdrecht heeft dit seizoen een enorme progressie gemaakt. Was het een vlak parcours geweest dan had ze zonder twijfel op de lijst gestaan. Nu is door bondscoach Loes Gunnewijk ‘een veilige’ keuze gemaakt met als speerpunten de huidige wereldkampioen Anna van der Breggen, wereldkampioen tijdrijden Annemiek van Vleuten en good-old Marianne Vos die dit seizoen een ouderwets hoog niveau haalt.

Bij de profs is er één echte kopman en wel Mathieu van der Poel. De revaliderende Tom Dumoulin ontbreekt en ook Wilco Kelderman heeft ondanks zijn goede presteren in de Vuelta niet het voordeel van de twijfel gekregen. Daarentegen heeft bondscoach Koos Moerenhout wel de bijna gestopte veteraan Pieter Weening in de ploeg opgenomen.

Het WK begint zaterdag 21 september met allerlei wedstrijden in het paracycling. De volgende dag is de gemengde ploegentijdrit, dinsdag de individuele tijdrit voor de vrouwen met Van Vleuten als topfavoriet en woensdag de individuele tijdrit voor de mannen, met Veenendaler Dylan van Baarle. In het weekend zijn dan de wegwedstrijden voor elitevrouwen (zaterdag) en de elitemannen (zondag).

 

Elite-vrouwen

Individuele tijdrit: (30 km), Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Lucinda Brand.

Wegwedstrijd: (150 km): Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Amy Pieters, Floortje Mackaij, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering, Marianne Vos.

 

Elite-mannen:

Individuele tijdrit: (54 km): Dylan van Baarle, Jos van Emden

Wegwedstrijd: (285 km): Mathieu van der Poel, Niki Terpstra, Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Mike Teunissen, Sebastian Langeveld, Jos van Emden, Pieter Weening.