Marijn van den Berg offert zich op voor ploeggenoot

Wielrennen Redactie

De koers controleren, maar het niet kunnen afmaken. Dat was in het kort het WK van de Nederlandse beloften. De Utrechtse hoop Marijn van den Berg zat er bij tot en met de finale, maar offerde zich op voor een landgenoot. Met succes. Olav Kooij pakte brons. Filippo Baroncini bleek de beproefde tactiek van de Italianen al op jonge leeftijd meester. Hij bleef geduldig wachten en sloeg in de finale toe. Na zilver op het EK is hij nu wereldkampioen op de weg.

Nederland had niet echt een kopman, zoals Marijn van den Berg het voor de start vertelde aan Eurosport. Iedereen kon zijn eigen kans wagen wanneer hij in een ontsnapping zat. Al zou bij een echte sprint de kaart van Olav Kooij worden gespeeld.

Tot halfweg koers waren het vooral valpartijen die voor opwinding zorgden. Nog voor de officiële start lagen er al renners op de grond. Het tekende de nervositeit. Niemand maakte zich vervolgens druk om een vroege vlucht van een Ier, een Est en een Nieuw-Zeelander. Eenmaal in Leuven aangekomen nestelden de Nederlanders zich aan kop van het peloton. De vluchters hadden nog steeds een drietal minuten.

Daar kwam verandering in toen de Moskesstraat werd bereikt. Een venijnige klim over een smalle weg met lastige steentjes. Ineens dook ook de Belg Thibau Nys op, de verrassende Europees kampioen die als veldrijder geen moeite heeft met een oneffen ondergrond. Vooraan was alleen de Nieuw-Zeelander overgebleven, maar het duurde niet lang voordat ook hij was opgeslokt. In het peloton kwam de ene na de andere Belg ten val.

Veel oranje in de zenuwslopende finale. Ze hielden het tempo hoog, maar met nog zes kilometer te gaan ontplofte de koers. De Italiaan Baroncini rook zijn kans en demarreerde. De Nederlanders moesten even op adem komen en het WK was verloren. Niemand die het gat dicht reed. Nederland hoopte nog op een medaille en dat lukte. Kooij werd achter Biniam Girmay uit Eritrea (!) derde. Voor de moegestreden Van den Berg restte slechts plaats zestig op 2,41 minuut van de winnaar.

Duidelijk werd wel dat er een prachtig WK-parcours is uitgezet in België, dat veel strijd belooft bij de elitevrouwen (zaterdag) en de elitemannen (zondag). Zaterdagochtend vroeg komt Nienke Vinke in actie bij de junior-vrouwen.