Marijn van den Berg raakt in Frankrijk leiderstrui kwijt

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg raakte dit weekeinde zijn leiderstrui kwijt in de Alpes Isère Tour. Na drie sterke ritten moest hij vele minuten prijsgeven. Zijn oudere broer Lars was in de Ronde van Italië wederom mee in een ontsnapping en eindigde knap als veertiende. Annemiek van Vleuten kreeg opnieuw klop van Anna van der Breggen. In de slotrit van de Ronde van Burgos betwistten de aartsrivalen de dagzege plus het eindklassement. De dubbelslag was voor Van der Breggen.

Lars van den Berg verstopt zich bepaald niet in zijn eerste Giro d’Italia. De neo-prof uit De Meern was zondag in de vijftiende etappe voor de tweede maal betrokken bij een vroege vlucht. Samen met zijn landgenoten Bauke Mollema, een dag eerder in de monsterlijke rit naar de top van de Monte Zoncolan ook al in de aanval, en Tielenaar Oscar Riesebeek maakte Van den Berg deel uit van een kopgroep die alle ruimte kreeg van het peloton. Klassementsleider Egan Bernal vond het best en ook de sprintersploegen geloofden het wel.

De koplopers pakten een voorsprong van meer dan een kwartier en mochten onderling gaan uitvechten wie de mooiste zege in zijn carrière zou boeken.

Met nog twintig kilometer te gaan maakten drie renners zich los, de Nederlander Riesebeek, de Belg Campenaerts en de Spanjaard Torres. Laatstgenoemde moest in een beklimming lossen, waarna het duo alleen verder ging.

 

Veel te vroeg

In de stromende regen zette de Belg de Nederlander in een afdaling onder druk maar ging bijna zelf onderuit. Riesebeek klampte aan, demarreerde een paar keer maar kreeg de Belg niet van zich afgeschud. In de sprint ging hij veel te vroeg aan en Campenaerts profiteerde dankbaar. Mollema bevond zich bij enkele achtervolgers en werd zevende, na een vijfde plaats zaterdag op de Zoncolan. Bij Lars van den Berg was de pijp leeg maar de veertiende plaats was een prachtig resultaat voor de 22-jarige debutant van Groupama-FDJ.

Jos van Emden, lid van De Volharding en rijdend voor Jumbo-Visma, was een van de renners die na een valpartij moesten opgeven. Dat gold ook voor de nummer zes in het klassement, de Duitser Emanuel Buchmann, een ploeggenoot van Wilco Kelderman. Maandag krijgt het peloton liefst 5700 hoogtemeters voor de kiezen alvorens er gefinisht  wordt in skigebied Cortina d’Ampezzo.

Marijn van den Berg, de jongere broer van Lars, raakte zaterdag in de voorlaatste etappe van de Alpes Isère Tour de leiderstrui kwijt. Zondag tuimelde hij ook uit de toptien. Landgenoot Sjoerd Bax van het continentale team van Metec schreef de Franse meerdaagse koers op zijn naam. Daar reed Van den Berg nog vorig seizoen voordat hij overstapte naar de opleidingsploeg van Groupama-FDJ.  De renner uit De Meern had de openingsrit gewonnen en was in de tweede en derde etappe als derde geëindigd. In de vijfde etappe kwam hij op een kwartier binnen van Bax en tuimelde van plaats 7 naar plaats 39.