Marijn van den Berg weer snelste, broer Lars volbrengt Giro

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg was afgelopen weekend oppermachtig in de tweedaagse etappekoers Orlen Nations Grand Prix U23. Zaterdag won de 21-jarige belofte uit De Meern de openingsrit, zondag was hij ook de snelste in de slotetappe. Zijn een jaar oudere broer Lars volbracht in Milaan een ongekend lastige Giro d’ Italia. Dat heeft de neo-prof in een klap gebracht in een select groepje van coureurs uit de regio Utrecht die een grote ronde hebben uitgereden.

Zijn debuut in de Ronde van Italië was sowieso al een grote verrassing. Doordat kopman Thibaut Pinot van Groupama-FDJ geblesseerd afhaakte moest er op het laatste moment een vervanger aangewezen worden. Dat werd Lars van den Berg, die in de Ster van Bessèges eerder dit jaar had aangetoond de aanval niet te schuwen. Hij mocht zijn gang gaan en deed dat ook. Tot tweemaal toe was hij mee in een vroege vlucht en ontving daarvoor de complimenten van de ploegleiding.

De tweede ontsnapping slaagde tot aan de finish. Drie renners maakten zich op het eind los en het lukte Van den Berg niet om aan te haken. De Belg Victor Campenaerts won de rit doordat Tielenaar Oscar Riesebeek te vroeg de sprint aanging. Van den Berg baalde. ‘Als er vijftien weg zijn, wil je geen veertiende worden.’

 

‘Petje af’

Ploegleider Sébastien Joly was aanmerkelijk minder kritisch. ‘Petje af voor Lars, die de kans greep om weer mee te gaan. Het getuigt van een grote hunkering van zijn kant. Vier weken geleden wist hij niet eens dat hij de Giro ging rijden. Hij is een beetje een ‘last-minute gast’, en het is een leuke verrassing. Het belangrijkste was om in deze ontsnapping te zitten. Over een paar jaar zal hij in staat zijn met de besten mee te doen.’

In de afsluitende tijdrit eindigde Van den Berg als 66ste op 3.15 van ritwinnaar Filippo Ganna, niet toevallig de wereldkampioen in deze discipline, al had de Italiaan geluk dat Remi Cavagna in een van de laatste bochten rechtdoor reed.

Het bracht Van den Berg op een keurige 64ste plaats in het eindklassement. Belangrijker nog dan de statistieken was dat hij het eindpunt Milaan haalde, met nog 142 collega’s. Na tal van zware bergritten, een etappe over onverharde grindpaden en vooral ook natte en –soms erg koude – weersomstandigheden. Zaterdag nog reed het peloton langs besneeuwde hellingen.

Winnaar van een enerverende Giro werd de Colombiaan Egan Bernal, die twee jaar geleden ook al de Tour de France op zijn naam schreef. Als tweede op het podium kwam verrassend de Italiaan Damiano Caruso en derde de Brit Simon Yates. Beste Nederlander in de Giro 2021 was overigens de relatief onbekende Koen Bouwman van Jumbo-Visma met een twaalfde plaats.

 

Marijn van den Berg

Geconcentreerd blijven rijden luidde het devies voor Marijn van den Berg in de slotrit van de Orlen GP U23, de eerste wedstrijd van de Nations Cup voor landenteams. Het peloton sloeg door het geaccidenteerde parcours in meerdere stukken uiteen. Van den Berg zat in de voorste groep, net als zijn concurrenten Kim Heiduk en Pavel Bittner. Maar de Nederlandse ploeg reed wederom voorbeeldig en bracht Van den Berg in de finale in kansrijke positie. Hij maakte het bekwaam af, Heiduk werd tweede en Mick van Dijke derde.