Martijn Budding keert terug bij Deense equipe Riwal

Wielrennen Redactie

Martijn Budding komt volgend seizoen uit voor Riwal Cycling Team. De 26-jarige renner uit Veenendaal keert terug bij de ploeg, waar hij ook in het door corona getroffen jaar 2020 voor reed. Omdat de Deense profploeg destijds in financieel zwaar weer belandde, verkaste Budding naar het continentale BEAT Cycling. Die ploeg zegt hij na een seizoen weer vaarwel. Riwal heeft wel een stap terug gedaan en acteert volgend seizoen ook op continentaal niveau.

Budding pendelt hiermee heen en weer tussen BEAT en Riwal sinds eind 2018 Roompot-Nederlandse Loterij werd opgeheven. De Veenendaler ging vervolgens naar BEAT, naar Riwal, opnieuw naar BEAT en nu weer opnieuw naar Riwal. De ploeg is sinds 2008 actief in het wielrennen en kent een internationaal karakter. Afgelopen seizoen reden er drie Nederlanders, Adrie Lindeman, Elmar Reinders en Nick van der Lijke. Van hen blijft Reinders.

Op de website van de ploeg verklaart Budding ernaar uit te kijken weer deel uit te maken van de beste wielerploeg die Denemarken telt. ‘Ik wil de ontwikkeling voortzetten die ik in 2019  ben begonnen, maar waar de pandemie een eind aan maakte.’ Budding werd dat jaar vierde op het NK en zelfs tweede in de semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal.

Dit jaar boekte hij enkele knappe resultaten in vooral de tweede hellft van het seizoen. ‘Ik hoop daar in 2022 op voort te bouwen. Ik wil me meer op mijn sprint concentreren, want ik denk dat daar nog veel te halen is. Ook wil ik werken aan mijn explosiviteit op de kleinere beklimmingen. Maar het verbeteren van de sprint is mijn hoofddoel.’

Voor sportdirecteur Sebastian Andersen is Budding net het ontbrekende radertje dat Riwal Cycling nodig heeft. ‘Martijn heeft een aantal vaardigheden die het team mist. Hij heeft zowel ervaring als een heel goede sprint, dus ik denk dat hij een goede mentor zal zijn voor sommige jonge renners.’