Martijn Budding weer profrenner na goed seizoen bij BEAT Cycling

Wielrennen Redactie

Soms moet je een stap terug doen om er twee vooruit te kunnen zetten. Of dat voor Martijn Budding geldt zal de toekomst uitwijzen. Feit is dat de 24-jarige Veenendaler volgend seizoen terugkeert als profrenner. Na een jaar BEAT Cycling rijdt hij vanaf 1 januari bij het Deense Riwal-Readynez Cycling, een procontinentale ploeg, achter de WorldTour het hoogste niveau.

Budding was eind 2018 een van de ‘slachtoffers’ bij Roompot Nederlandse Loterij dat na de fusie met de Belgische formatie Veranda Willems-Crelan verder ging onder de naam Roompot Charles. Een terugkeer naar zijn roots, het veldrijden, was voor hem geen optie ondanks dat hij ooit als junior (in 2013) de nummer twee van de wereld was achter Mathieu van der Poel. Budding wilde wegrenner blijven. Hij kreeg die kans bij het continentale BEAT Cycling, een ploeg die zowel op de weg als op de baan ambities heeft.

Achteraf gezien kwam Roompot misschien te vroeg, stelt hij in een interview met Wielerflits. ‘Spijt is een groot woord, maar achteraf had ik de keuze anders gemaakt. Misschien had ik mij op mijn ontwikkeling moeten focussen, met nog een jaar extra bij de beloften (Budding reed bij het Rabo Development Team, red.). Maar dat is achteraf. Het is lastig om daar conclusies uit te trekken. Ik heb nu in ieder geval de goede keuze gemaakt door na Roompot naar BEAT te gaan, omdat ik daar toch weer een beetje herboren ben.’

 

Rhodos

Bij BEAT Cycling draaide Budding een uitstekend seizoen. Hij reed minder koersen waarin het omhoog gaat, zoals bij Roompot het geval was. Klimmen is ook niet het sterkste wapen van de allrounder, al gaat het hem ook weer niet zo slecht af. Dat bewees hij wel in de Ronde van Rhodos begin maart. De Veenendaler won de voorlaatse rit van de Griekse etappekoers en bracht de leiderstrui op de slotdag ongeschonden over de finish. Daarna volgden goede resultaten in onder meer de Ronde van de Mirabelle en de Kreiz Breizh Elites. In  de Veenendaal Veenendaal Classic, de koers door zijn achtertuin, haalde hij met de tweede plaats achter de Australiër Zakaria Dempster het podium.

Budding reed zich in de picture en er was interesse van verschillende ploegen, waaronder WorldTour ploegen als Katusha en Lotto Soudal, stelt hij bij Wielerflits. Hij koos uiteindelijk voor  Riwal-Readynez waar de druk wat minder groot zal zijn en hij wat meer in de luwte kan opereren.