Martijn Tusveld even virtueel leider in Baskenland 

Wielrennen Redactie

Even reed Martijn Tusveld virtueel in de leiderstrui in de Ronde van het Baskenland. Een kopgroep van zeven renners had een voorsprong van bijna vier minuten, ruim voldoende om de best geklasseerde de gele trui van de nummer één te bezorgen. Dat was de 26-jarige Utrechter van Team DSM. Het peloton liet het evenwel niet zover komen. De voorsprong smolt op de laatste beklimming helemaal weg. Primož Roglič is ook na rit twee leider.

Wilco Kelderman verging het minder goed dan Martijn Tusveld. Hij kwam op zo’n 35 kilometer van de finish ten val, maar liep op het oog geen fysieke schade op, behalve dan wat schaafwonden aan zijn hand. Wel was de Barnevelder gedwongen tot een achtervolging want hij was zo’n veertig seconden achterop geraakt. In de afdaling werd hij weer rap naar de staart van het peloton geloodst.

Tourwinnaar Tadej Pogačar had wat goed te komen na zijn mindere tijdrit op maandag en koos in de slotklim La Asturiana voor de aanval. Het tempo ging omhoog en het was over en uit met Tusveld en consorten. In de finale sprong Alex Aranburu weg op een moment dat het even stil viel. De Bask leek een dubbelslag te slaan, maar zijn voorsprong liep in de stijgende slotkilometer zienderogen terug. En wie reed daar op kop bij de achtervolgers? Wilco Kelderman, heel knap zoals hij de lastige afdaling was doorgekomen. De groep kwam terug en het verschil was onvoldoende voor Araburu om de gele trui te pakken. Maar de Basken konden wel juichen om de ritzege. Kelderman klom naar plaats negen in het algemeen klassement op 40 seconden van Roglič.