Martijn Tusveld maakt voor Sunweb zijn debuut in de Ronde van Oman

Wielrennen Redactie

Debuteren in Azië. De eerste koers van Utrechter Martijn Tusveld in het tricot van Team Sunweb is deze week de Ronde van Oman, een zesdaagse etappekoers die illustere winnaars kent. Ook dit jaar zijn er aansprekende deelnemers zoals de Italiaan Vincent Nibali en de Colombiaan Miguel Ángel López. Zondag is de slotrit.

Met Fabian Cancellara als winnaar stond de Ronde van Oman voor het eerst in 2010 op de wielerkalender. Een jaar later zorgde Robert Gesink voor het enige Nederlandse succes tot dusver in de Golfstaat. Chris Froome, de kopman van Sky die die vanwege een veel te hoge concentratie van salbutamol (de zogeheten astma-pufjes) in opspraak is geraakt, is met twee eindzeges (2013 en 2014) recordhouder.

De Ronde van Oman kent dit jaar een aantrekkelijk parkoers. Martijn Tusveld zal met zijn klimcapaciteiten vooral in de vierde en vijfde etappe, de koninginnerit, een dienende rol moeten vervullen voor de Deense kopman Søren Kragh Andersen. Verde mikt Sunweb vooral op dagsuccessen met sprinter Max Walscheid, maar die heeft flinke concurrentie van onder meer Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni en Bryan Coquard.  Laatstgenoemde schreef de openingsrit op zijn naam, de Australiër Nathan Haas woensdag etappe nummer twee. In die etappe ondernam Niki Terpstra vlak voor de finish nog een vergeefse poging weg te komen.

Behalve Sunweb doet ook Roompot-Nederlandse Loterij mee in Oman. Pieter Weenining is met zijn 36 jaar een van de oudste deelnemers, maar de sluwe veteraan is nog steeds in staat voor een stunt te zorgen.