Martijn Tusveld staat voor drie zware Spaanse weken

Wielrennen Redactie

Utrechter Martijn Tusveld begint zaterdag 14 augustus aan zijn vierde grote ronde. In 2018 debuteerde hij in de Vuelta en daarin keerde hij een jaar later terug na een seizoen vol misère. Dit jaar is hij in de Spaanse wielerronde een van de twee Nederlanders bij Team DSM. Zoals gewoonlijk moet er veel geklommen worden. Het deelnemersveld is sterk met Giro-winnaar Bernal en Tour-uitvaller Roglič als de topfavorieten.

De voornaamste taak van de profrenner uit de Domstad is het bijstaan van Romain Bardet in de bergen, al mikt de ploeg niet volledig op een goed klassement. Eigenlijk wordt aan ritzeges een groter belang gehecht, maar met de erkende Franse klimmer in de gelederen kan een mogelijke toptien klassering niet verwaarloosd worden. De ronde begint op 14 augustus in Burgos met een individuele tijdrit en eindigt zondag 5 september opnieuw met een tijdrit naar Santiago de Compostella.

Tusveld volbracht in 2018 de Vuelta als 80ste, een jaar later legde hij in het eindklassement beslag op de 26ste plaats. Dat was knap omdat het voorjaar onder meer verpest werd door ernstige blessures waardoor hij gedwongen werd een tijdje vloeibaar voedsel tot zich te nemen door een gebroken kaak.

In de Giro hielp hij vorig jaar Wilco Kelderman aan zijn derde plaats en finishte zelf als 26ste.

De Vuelta die volgend jaar start in de woonplaats van Tusveld, kent dit jaar een zware slotweek met als koninginnenrit de achttiende etappe. De slotklim op de Gamoniteiro is bijna 15 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna tien procent.
Behalve Tusveld is ook Thymen Arensman opgenomen in de Vuelta-ploeg van DSM. De niet fitte Jai Hindley, de nummer twee van de Giro vorig jaar, wordt vervangen door Chris Hamilton.