Martijn Tusveld volgend jaar als knecht van Dumoulin in de Tour?

Wielrennen Hans van Ommeren

Het speculeren kan beginnen: rijdt Martijn Tusveld volgend seizoen een van de drie grote wielerronden in dienst van Tom Dumoulin? De 23-jarige Utrechter heeft een contract van twee jaar getekend voor Team Sunweb. De World Tour-formatie kent hij nog van zijn stageperiode een jaar geleden. Zijn huidige verbintenis bij Roompot-Nederlandse Loterij wordt al na een seizoen ontbonden.

Tusveld maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door. Na een goede start in Australië en een door ziekte moeilijk voorjaar imponeerde hij in het hooggebergte van de Ronde van Zwitserland en van de Ronde van Oostenrijk. De aanwezigheid van routinier Pieter Weening bij het pro-continentale Team Roompot bleek goud waard voor de Utrechter, die jarenlang in het Rabo-opleidingsteam droomde van een profcarrière. Tusveld mocht tweemaal aan het echte werk proeven, eerst als stagiair bij Giant Alpecin en later als stagiair bij Team Sunweb. Zijn recente prestaties als klimmer maakten dat hij in de belangstelling stond van meerdere topteams.

‘Tijdens mijn stageperiode vorig jaar heb ik Team Sunweb goed leren kennen en ik denk dat hun werkwijze goed bij mij past. Uiteraard ben ik erg blij dat ik de volgende stap in mijn carrière kan zetten. Ik dank Roompot – Nederlandse Loterij voor de goede ondersteuning dit seizoen, die heeft flink bijgedragen aan mijn verdere ontwikkeling tot renner voor de World Tour,’ verklaart hij op de website van Roompot.

 

Doorstromen

Bij Team Roompot zijn ze er ‘trots’ op dat nu al de vierde renner de overstap maakt naar een team uit de World Tour. Eerder gebeurde dat met Dylan Groenewegen, Maurits Lammertink en Antwan Tolhoek. Teamanager Michael Zijlaard gunt de Utrechter zijn overstap per 1 januari 2018 van harte. ‘Eén van onze doelen is om jaarlijks minimaal één Nederlandse renner door te laten stromen naar het hoogste niveau. Martijn had weliswaar nog een doorlopend contract, maar na positieve en constructieve gesprekken met collega Iwan Spekenbrink hebben wij gezamenlijk besloten hem deze stap te laten maken’.

Roompot-ploegleider Jean-Paul van Poppel vult aan: ‘Wij zijn er van overtuigd dat hij klaar is voor de volgende stap. Ik heb persoonlijk veel met ‘Tus’ te maken gehad dit seizoen en natuurlijk is het ook jammer dat hij na een jaar weer vertrekt. Aan de andere kant blijft dit een mooie bevestiging dat onze missie, jonge wielrenners uit eigen land een kans geven tussen de profs en verder helpen in hun loopbaan, op deze manier weer in de praktijk gebracht gaat worden.’

Vorig jaar was Martijn  Tusveld nog actief in de Ronde van Midden Nederland – hij won het bergklassement – volgend jaar wordt hij wellicht meegenomen naar de Tour de France. Daarin lijkt de deelname van Giro-winnaar Tom Dumoulin een zekerheidje nu Warren Barguil die mogelijk ook het kopmanschap ambieerde, Team Sunweb gaat verlaten. De winnaar van de bolletjestrui gaat naar de Franse ploeg Fortuneo-Oscaro.

De laatste wielrenner uit Utrecht die als prof in een grote Ronde (Tour, Giro of Vuelta) uitkwam was Theo de Rooij. Zijn actieve periode is al weer ruim dertig jaar geleden.