Martin Kelderman troef De Volharding in Topcompetitie

Wielrennen Hans van Ommeren

De beste clubrenner in de Topcompetitie reed vorig seizoen bij De Volharding. Martin Kelderman, inderdaad de (oudere) broer van, mocht na de laatste klassieker het blauwe tricot definitief aantrekken en was er trots op. Wielrennen is voor de 31-jarige Veenendaler slechts een bijzaak, geen broodwinning. Maar wel een belangrijke bijzaak.

De Topcompetitie is het podium waarop De Volharding zich graag wil manifesteren. Een competitie voor de zeven continentale teams met een semiprofessioneel karakter, aangevuld met een tiental ambitieuze clubteams zoals de Utrechtse wielervereniging. Voor de renners liggen aan het eind van het seizoen twee belangrijke prijzen te wachten. Zo wint de beste jongere (onder de 23 jaar) een stagecontract bij World Tour-ploeg LottoNL-Jumbo. Voor de renner met het grootste vermogen gemeten naar het lichaamsgewicht, de zogeheten Wattmeister, is er per 1 augustus een stageplaats bij de Zwitserse World Tour-formatie Katusha Alpecin.

Vorig jaar voerde Lars van den Berg uit De Meern op een gegeven moment het klassement van de Wattmeister aan. De renner van Metec trapte op een smart trainer naar 6,01 watt per kilogram lichaamsgewicht en verbaasde daarmee ook zichzelf. ‘Ik had dat niet verwacht, nooit eerder had ik de zes watt per kilogram gehaald. Maar ik kon heel goed mijn ritme houden.’

In de finale kwam Van den Berg, die vorig seizoen knappe resultaten boekte in Poolse rittenkoersen, tot 6,05 W/kg. Het was onvoldoende voor de titel Wattmeister. Van den Berg werd vierde, achter onder meer winnaar Piotr Havik (6,18), maar voor Martin Kelderman (5,85).

 

Bekroning

Kelderman mocht evenwel een paar maanden later een fraaie trui mee naar huis nemen, het blauwe tricot van de beste clubrenner in de Topcompetitie. Het was een supermooie bekroning van het het seizoen, waarin hij erg constant presteerde. ‘Zeker na die rare winter.’ De Veenendaler, opgegroeid in Barneveld, werd geopereerd aan zijn liesslagader en kon vervolgens weer naar hartenlust op de pedalen beuken.

Kelderman heeft er al een heel leven op de fiets opzitten, nadat hij zich als broekie bij wielervereniging Eemland in Amersfoort had gemeld. Zijn ervaringen kwamen goed van pas tijdens de laatste wedstrijd van de Topcompetitie, de Eurode Omloop. Hij moest continu aanvallen van zijn naaste belagers Nils Sinschek (De Jonge Renner) en Sjors Dekker (West-Frisia) pareren. Dat lukte, mede dankzij de koelbloedigheid die hij wist te bewaren.

De jarenlang opgedane ervaring had ook een keerzijde. De beste clubrenner zou een contract krijgen bij het continentalteam van Delta Cycling Rotterdam, maar Kelderman was ‘te oud’.

Toch bruist hij nog steeds van de ambitie, ook al heeft hij dan een volledige baan als fysiotherapeut. De tijd om te trainen is beperkt. ‘Wel hou ik altijd de woensdag vrij om tenminste een keer in de week een goede training te kunnen doen.’ Hij teert in zekere zin op wat hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Dan kun je nog best ver komen, zeker als je gedoseerd met je krachten omspringt. De troef van De Volharding ziet wel wat het komend seizoen gaat brengen. ‘Je kunt vooraf wel van alles bedenken, maar in een koers gebeurt zoveel, je kunt het niet plannen.’

Natuurlijk volgt hij de verrichtingen van zijn jongere broer Wilco. Prof bij Team Sunweb, succesvolle fladderaar in het (Spaanse) hooggebergte met een vierde plaats in de Vuelta en straks debutant in de Tour de France. Martin Kelderman kwam er pas op latere leeftijd achter dat ook hij aanleg heeft voor lange beklimmingen. ‘Destijds waren er niet de moderne metingen van nu.’

 

Dromen

Ook de vier jaar oudere Martin had zijn dromen over een loopbaan als wielrenner. Maar hij liet zijn studie prevaleren, in het besef dat het slechts weinigen gegeven is een profcontract in de wacht te slepen. ‘Ik was niet zo in de gelegenheid volledig voor de sport te leven, gaf voorrang aan mijn studie. Misschien had ik op een moment volledig voor het fietsen moeten gaan, de gok moeten nemen. Maar dat is niet gebeurd. Ik wil wel doorgaan met rijden op dit niveau. Ik denk dat er nog wel rek in zit. Ik ben redelijk druk met de combinatie van werk en fietsen, maar als ik daar een goede balans in kan vinden kan ik zeker nog progressie maken. Ik ben vooral bezig met het maximale uit mijzelf te halen en daar ga ik nog graag jaren mee door.’

 

Deelnemers Topcompetitie

Teams: Alecto Cycling Team; BEAT Cycling Club; Delta Cycling Rotterdam; Destil – Parkhotel Valkenburg; Metec TKH Continental Cycling Team; Monkey Town Continental Team; Vlasman Cycling Team

Clubs: WV De Jonge Renner;  Wielerploeg Groot Amsterdam; Westland Wil Vooruit; Sensa Kanjers voor Kanjers Cycling Team; AW GROEP – SwABo Cyclingteam; Willebrord Wil Vooruit; Jan van Arckel; West-Frisia; UWTC De Volharding.

 

Wedstrijden: 3 maart Ster van Zwolle (winnaar Maarten van Trijp/Destil-Parkhotel Valkenburg, 18. Japer Verkuijl Volharding, 22. Jordi Talen/Volharding);  7 april Omloop van de Braakman; 29 april Ton Dolmans Trofee; 20 mei Omloop der Kempen; 3 juni Ronde van Limburg; 20 juni individuele tijdrit Emmen: 4 juli individuele klimtijdrit Vaals; 9 september Eurode Omloop.