Mat FC Utrecht struikelt weer over RKC

Voetbal Hans van Echtelt

Met het schaamrood op de kaken verlieten de spelers van FC Utrecht het veld in Waalwijk. Voor de tweede keer in dit seizoen had de ploeg zich laten verrassen door staartclub RKC dat daardoor zes punten afsnoepte van de nummer zes van de eredivisie. Gemakzucht was waarschijnlijk de belangrijkste reden van dit verlies want na de 0-1 van Gyrano Kerk dacht FC Utrecht de buit al een beetje binnen te hebben.

Maar niets bleek minder waar. De gastheren toonden na rust veel meer flair en ijver dan de bezoekers uit Utrecht die nog maar nauwelijks aan offensieve daden toekwamen: slecht een gericht schot op doelman Etienne Vaessen. Zeker toen coach John van den Brom twee aanvallers voor middenvelders wisselde, was er van aanvallende dreiging van de kant van FC Utrecht helemaal geen sprake meer.

Uiteindelijk waren de logische doelpunten van Sylla Sow en Darren Maatsen doorslaggevend in het voordeel van RKC dat de verrassende zege zeker niet had gestolen. De gezichtsuitdrukking van clubeigenaar Frans van Seumeren, in beeld gebracht tijdens de tweede helft, stond duidelijke op onweer. Ook hem was aan te zien dat de geringe werklust van zijn ploeg in zijn verkeerde keelgat was geschoten.

Met de bekerkraker tegen Ajax in het vooruitzicht komt de afgang in het Mandemakers Stadion op een weinig geschikt moment. Ook tegen FC Twente toonde het spel van FC Utrecht al weinig perspectief en die negatieve lijn werd in Waalwijk doorgetrokken. Te veel dragende spelers laten het op dit moment afweten en dat is geen goed signaal naar de halve finale tegen Ajax. Daar staat tegenover dat tegen de Amsterdammers meestal extra krachten los komen bij FC Utrecht en dat is waar de supporters zich in het geheel uitverkochte Galgenwaard kunnen vasthouden.