Matige prestaties regionale atleten op eerste dag van NK atletiek

Atletiek Ted Vermeulen

De prestaties van de regionale atleten op de eerste volledige dag van het NK in Utrecht waren vrijdag matig. Voor een deel lag dat ook aan de omstandigheden. Regen teisterde de sporters op de atletiekbaan Maarschalkerweerd. Zodanig zelfs dat de wedstrijdleiding een algehele pauze in het programma inlaste.

‘Vrijwilligers worden niet betaald, omdat ze waardeloos…, maar onbetaalbaar zijn,’ staat er op het mededelingenbord in het gezellige onderkomen van atletiekvereniging U-Track aan de Mytylweg in Utrecht.

Een waarheid als een koe en wat hadden de toeschouwers met deze onbetaalbare krachten te doen, toen Pluvius dacht zich met de eerste volledige dag van het NK atletiek te moeten bemoeien.

De talloze vrijwilligers die zo’n Nederlands kampioenschap mogelijk maken, moesten in eerste instantie de snode plannen van de regengod trotseren. Toen echter de buien te hevig werden nam de wedstrijdleiding de enig juiste beslissing door alle wedstrijden te staken en na 30 minuten het ‘stilte voor de start-op uw plaatsen-klaar-KNAL’ weer te laten horen.

Door die totale opschuiving bleef het wedstrijdschema voor een ieder overzichtelijk en konden de atleten zich onder betere weersomstandigheden op hun discipline voorbereiden. Er viel af en toe nog wel een spatje en de lucht bleef er dreigend uitzien, maar veel invloed had de regen niet meer op de wedstrijden.

Of toch wel een beetje? Bij de series 400 meter was het absoluut geen voordeel om in de binnenbaan te moeten starten. De tartanbaan absorbeerde de regen naar behoren, maar in de binnenbaan kreeg de atleet toch wel enig nat te verwerken, dat tot de spikes en voeten doordrong.

De publieke belangstelling had zeker te lijden onder de weersomstandigheden. De tribune aan de lange zijde van de atletiekbaan was matig bezet en achter de boarding stonden de atleten die ‘nog niet aan de bak hoefden’ onder een paraplu hun clubgenoten aan te moedigen.

Evenals donderdag op het Vredenburg was ook op de atletiekbaan Maarschalkerweerd de informatie over de atleten voor de toeschouwers prima verzorgd. De start van alle loopnummers was op een groot scherm te volgen. Opvallend, althans voor de verslaggever, was het kogelslingeren voor vrouwen. Slechts een enkeling van de 16 deelnemers had een postuur dat deelname aan deze discipline zou verraden. De overigen konden zo doorlopen naar de catwalk.

 

Koningsnummer

Jamile Samuel (Phanos) op de finale 100m vrouwen finale. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

Bij het speerwerpen haalde geen enkele atleet de limiet van 74 meter om in de finale te mogen uitkomen. Jurriaan Wouters van Hellas Utrecht kwalificeerde zich als vierde voor de finale van zaterdag met een worp van 66,52 meter.

Op de 400 meter bij de mannen bereikten Thijs Koers van Hellas en Roel Huysmans van Atverni uit Nieuwegein de halve finales.

Daarin sneuvelde Koers met een tijd van 50,73 en plaatste Huysmans zich als snelste derde in een tijd van 49,17 voor de finale die voor zondagmiddag staat geprogrammeerd. Bij de vrouwen over 400 meter was de 59,32 in de halve finale niet voldoende voor een finaleplaats.

Het koningsnummer 100 meter mannen werd een prooi voor Giovanni Codrington in de knappe tijd van 10,42 seconde. Chidel Cecilia van Atverni had zich met 10,89 als snelste geplaatst bij de kwalificaties maar kwam in de halve finale niet verder dan 10,94 seconde, niet voldoende voor een finaleplek.

Ook Rutger Postma (Atverni) met 11,43 sec en Jeroen Witteveen (Hellas) met 11,64 seconde strandden in de halve finale. Bij de vrouwen op de 100 meter moest worden vastgesteld, dat er in de regio nog geen tweede Dafne Schippers is opgestaan. Alleen Kika van Bergen en Henegouwen reikte tot in de halve finale in 12,36 seconde.

 

Horden

Op de 400 meter horden waren de regionale atleten niet succesvol, evenals bij het kogelslingeren bij de vrouwen. Ook de regionale mannen op de 1500 meter konden geen potten breken. Op de hink-stap-sprong eindigde Joyce Swanenburg (Hellas) op een mooie zesde plaats.

Joyce Swanenberg (Hellas Utrecht) op de hink stap sprong. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

Bij de 800 meter vrouwen en discus vrouwen was er geen regionale inbreng. Op de 3000 meter steeple bij de mannen was er een vijfde plek weggelegd voor Peter-Jan hardebol van Hellas, terwijl zijn clubgenoot Lars Cazander in 9,26,88 achtste werd.

Bij de vrouwen op dit onderdeel was er wel regionaal succes. Gerrieke Grootemarsink (av Phoenix) eindigde als zesde in 11,59,84 en Anne Geijtenbeek (U-Track) als achtste in 12,09,07.

Ivo Bijl (AV Passaat) en Lucas Nieuweboer (KAV Holland) op de 3000m steeple chase mannen. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

 

De 10.000 meter werd een prooi voor Frits Futselaar van av De Liemers uit Zevenaar in 30.38.83, terwijl bij het discuswerpen  mannen  Eric Cadée zich voor de finale plaatste. De atleet van Prins Hendrik uit Vught wierp 58,19 meter.

Zaterdag beginnen de wedstrijden op Maarschalkerweerd om 11.30 uur.